1 entry daha
  • ingiliz basınında büyük önem atfedilen ancak ne ülkemiz ne de dünya basınında yeterli ilgiyi bulamayan uzun zamandır ilk kez yüz yüze olacak olan etkinlik.

    en büyük eleştiri; madem (bkz: net zero) diyorsunuz 400ü aşan özel uçakla gelinen bir toplantı niye yapıyorsunuz, şeklinde.

    (bkz: climate change) konusunda asıl sorun çin+hindistan ve onun peşi sıra gelen gelişmekte olan ülkeler. bu ülkelerde (bkz: yeşil dönüşüm) gerçekleşmesi için çok büyük paralara ve akılcı yatırımlara ihtiyaç var. olay sadece bu ülkelere finansman sağlamak değil, bunu kim denetleyecek bu finansmanın gerçekten yeşil dönüşüme aktarılacağından nasıl emin olunacak.

    önemli müzakerelerin-tartışmaların-anlaşmaların olacağını düşündüğüm ancak tam bir başarıya ulaşılmasının pek mümkün olmadığını bildiğim toplantı.

    2034-2050 civarı mevcut co2 salınımı ile 1.5 santigrat derecelik artış gerçekleşeceği öngörülüyor. küresel bir felaketi önlemek için bunu 2100'e kadar 2 santigrat derece altında tutmak lazım.

    buradaki referans noktası da pre-endüstriyel dönem yani 1700ler öncesi ancak tabi bu mümkün değil sadece nüfusun çok olması bile üretilen organik atık sebebiyle bu seviyelere gelmek imkansız. ancak fosil yakıttan yeşil enerjiye dönüşümle 2100e kadar bir ihtimal 350 ppm seviyelerine düşebiliriz. bu da 1985 civarına tekabül ediyor.

    aksi halde küresel ısınma, kuraklık ve fakirleşme sonucu büyük göç hareketleri vs ile dünyayı gelecekte çok büyük sıkıntılar bekliyor.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap