1 entry daha
  • yolcu tiyatro'nun tek perde ve yaklaşık 85 dakikalık yüreğe dokunan oyunu. ahmet sami özbudak'ın yazıp yönettiği oyun, gomidas vartabed'in kütahya'da başlayıp, sürgünlerle zehir edilip, paris'te sona eren hüzünlü hayatını ele alıyor.

    iğneyle kuyu kazarcasına anadolu'dan ilmek ilmek derlediği halk şarkılarıyla büyük bir müzik arşivi oluşturan gomidas (sogomon gevorki sogomonyan), gerek bıraktığı kültür hazinesiyle gerekse kendi eserleriyle çok değerli bir müzik insanıymış. o içinden taşan notaların peşinden koşarken, onu "duy(a)mayan" herkese "neden" diye sormak istiyorsunuz izlerken.

    bu noktada fehmi karaarslan'a ayrıca değinmek gerek. sahnede öyle bir gomidas var ki canlandırmamış gomidas olmuş adeta. son zamanların en etkileyici tek kişilik performansına imza atıyor. beden dili, sahne hakimiyeti, akıcılığı ve sesi muazzam.

    keza lusavoriç korosu'nun muhteşem eşliği de kulaklardan kalbe iniyor. buna bir de surp vortvots vorodman kilisesi'nin atmosferi de eklenince dört dörtlük bir iş çıkıyor ortaya.

    oyun hem türkçe hem fransızca olarak sahneleniyor. gomidas'ı bilmeyen bizlere de bildirdikleri için, bu değere sahip çıktıkları için tüm ekibe teşekkürler. her birinin emeğine yüreğine sağlık.
    "her ağacın bir adı varmış, her insanın bir şarkısı"
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap