316 entry daha
  • dizinin anlatacağı olayları anlatan çok az türkçe kaynak oldugu ıcın ejderhaların dansına yol açan olayları anlatan bir yazı yazmak istedim.

    yazı spoiler içeriyor, diziyi izlerken sürpriz olmasını istiyorsanız okumayabilirsiniz.

    dizinin konusunda geçen olayların tamamına verilen genel ad '' the dance of the dragons'' diye geçiyor, konusu da tahtın sahibi kralın viserys’in ölümü ile ortaya çıkan veliahtlar arası iç savaş.

    dizinin başlangıcındaki kralımız kral viserys ı targaryen , kendisi jahaerys targaryen ı'in torunu, babası olan baelon targaryen tahtın varisi durumundayken bir av sırasında ani bir şekilde vücudun ağrı saplanıyor ve yataklara düşüyor, bir süre yatağa bağlı şekilde yaşadıktan sonra ciğerleri patlayıp ölünce viserys erkek varis olarak taht'ın bir numaralı adayı kendisi oluyor. ( fakat dedesi kral jaehaerys hala hayatta )

    kral viserys'in hikaye için önemli olan birkaç özelliği var, bunlardan bir tanesi atalarından emanet olan, aegon targaryen'ın westeros'u fethederken bindiği ejderhası kara dehşet balerion 'un son binicisi olması. balerion 200 yıllık ömrünün sonunda, bu dönemde ölüyor.

    dedesi jaehaerys'in de zamanla eceli geliyor ve viserys konsey tarafından yeni kral seçiliyor, ( tahta oturması ilk önce biraz sorun yaratıyor çünkü velaryon hanedanı da tahtta hak iddia ediyor, ( velaryon hanedanını aşağıda anlatacağım şimdilik okuyun geçin) daha sonra konsey kararı sonucunda viserys tahta geçiyor. viserys'in dönemini osmanlı'daki kanuni dönemine benzetebiliriz, hanedan ve krallık en güçlü dönemini yaşıyor ve krallığın otoritesi yüksek. kral da bir hayli keyfine düşkün, yemeyi içmeyi ihmal etmiyor ve tonton bir kral oluyor. halk da kraldan memnun.

    kralımız viserys de ülke barış içindeyken krallıkta takılıyor, ziyafet şenlik falan derken herkesin keyfi yerinde. viserys'in karısı ise game of thrones'dan hepimize tanıdık olan westeros'un 7 büyük hanedanından biri olan arryn hanedanının mensubu aemma aerynn . bu evlilikten bir erkek çocuk ve bir kız cocuk oluyor. erkek cocuk bebekken ölüyor, kız çocuk ise dizimizin başrollerinden birisi olan rhaenyra targaryen kendisi kücük yaşından itibaren kralın yanında bulunan ve kralın da çok sevdiği bir çocuk.

    neyse efendim devamında bu evlilikten bir türlü erkek çocuk olmayınca westeros’da hafiften veliaht dedikoduları başlıyor, (vay efendim koca kral bir erkek cocuk yapamaz mı, vay efendim koskoca hanedanın başına kadın mı geçermiş, vay efendim soyunuz kurusun ) ama tonton kralımız viserys'in içi rahat, her türlü bir erkek veliaht yaparız diye geçiştiriyor bu dedikoduları. gel zaman git zaman erkek çocuk doğmayınca kralımızın küçük kardeşi ve dizimizin diğer başrolü daemon targaryen abimiz hafiften taht hazırlıklarına başlıyor, bunun da farkında olan kralımız viserys, bari şuna kralın konseyde yer vereyim de ben erkek cocuk yapana kadar sesi kesilsin diyip kardeşi daemon'u konseyine alıyor.

    bu arada kral ı. viserys’in tahta çıkışının kutlandığı büyük bir turnuva düzenleniyor. bu turnuvaya da criston cole adlı muhteşem kılıç ve mızrak yeteneği olan bir şövalye katılıyor . turnuvada daemon targaryen ile criston cole düelloya girişiyolar düelloyu kazanan criston cole, zaferini kralın kızı rheanyra’a armağan ediyor ve bu zaferden sonra rheanyra’nın kişisel muhafızı oluyor, ileri yıllarda da bu ikili gittikçe yakınlaşmaya başlıyor ( bunu unutmayın ileride tekrar gelicez buraya ). turnuvanın üzerinden 1 yıl geçmeden criston cole yeminli kral muhafızı oluyor.

    şimdi gelelim kralın genç ve azgın kardeşi daemon targaryen’e , kendisi o dönemin en ünlü şövalyelerinden birisi ve klasik bir erkek targaryen özelliklerine sahip. gümüş saçları, çabuk öfkelenen ve hırslı karakteri, iyi kılıç kullanması ve ejderhaya sahip olması gibi. aynı zamanda atalarından kendisine miras kalan valyria çeliğinden yapılma dark sister adlı kılıca sahip. ejderhasının ismi ise caraxes daemon, abisinin hala erkek veliahtı olmamasından dolayı kendisini de tahtın varisi olarak görüyor. daemon ilk evliliğini arryn vadisinden rhea royce ile yapıyor fakat aralarında pek bir sevgi yok. hatta adam nikahlı karısından orospu diye bahsediyor, öyle bir evlilik yani, vadide karısıyla hiç vakit geçirmeyen daemon, kralın şehrindeki genelevlerden birinde tanıştığı mysaria adındaki bir fahişe ile aşk yaşamaya başlıyor

    şimdi daemon’dan ölesiye nefret eden kralın eli sör otto hightower'ı tanıyalım kendisi kral viserys’in dedesi olan kral jaehearys ı’in hüküm süresince kral eli olarak hizmet vermiş menzil bölgesindeki en nüfuslu ve güçlü ailelerden biri olan hightower hanedanına mensup, hanedanın yerleşkesi ise menzil bölgesinde bulunan oldtown kendisi kral jaehearys’ in en güvendiği adamlardan birisi ve yakın arkadaşı. kral öldükten sonra yerine geçen torunu viserys’in döneminde de başarılı bir şekilde kral eli olarak görev alıyor. fakat kralın genç kardeşi prens daemon ile aralarında ciddi bir güç mücadelesi var, kralın kardeşi daemon’un konseye girmesinden rahatsız olan karakterimiz sör otto hightower, daemon’un hırslı ve kendine hakim olamayan bir karakter olmasından dolayı tahtı ele geçireceğinden korkup bu durumdan rahatsız oluyor, kral viserys’in veliaht veremediği takdirde tahta daemon’un geçmesini istemeyen otto hightower yavaştan kralın aklına girmeye başlıyor. krala, ‘’ bak bu kardeşinin götü başı ayrı oynuyor ‘’ diyor daemon’u konseyden başka bir göreve atamasını istiyor, fakat taht oyunlarının kaşarı kral eli otto hightower, hikayenin bu kısmında çok sağlam sıçıyor, çünkü kral viserys gidip daemon’u şehir muhafızlarının başına koyuyor ve daemon’un emrine tam iki bin şehir muhafızı giriyor. bu durum daemon targaryen’in artık kızıl kalede gezen bir fareden bile haberi olması demek.

    akıllı ve askeri zekası yüksek olan daemon targaryen, şehirde çapulcu gibi dolaşan şehir muhafızlarını hizaya sokuyor ve hepsini çok sağlam zırh ve silahlarla donatıyor. aynı zamanda bu muhafızların omuzlarına altın rengi pelerinler takıyor ( şehir muhafızlarının ismi o yıldan itibaren altın pelerinliler diye geçmeye başlıyor. ) aldığı kararın sonuçları geç farkeden hightower da madem sıçtık sıvamayalım diyerek krala gidip erkek cocuk yapamazsanız veliahtınızı daemon yerine kızınız rheanyra yapmalısınız diyip daemon’un veliaht olmasına engel olmaya çalışıyor.

    durumlar böyle devam ederken westeros’daki tüm planları tamamen değiştiren bir olay yaşanıyor. kraliçe aemma arryn doğum sırasında dünyaya bir erken oğlan getiriyor fakat kendisi doğum sırasında ölüyor. doğurduğu erkek oğlan da annesinin ölümünden bir gün sonra hayatını kaybediyor. kral viserys karısının ve çocuğunun yasını tutarken westeros’un kahpe prensi daemon targaryen, kralın şehrindeki kerhanelerde içip içip abisinin bir günlük ömrü olan çocuğuyla bir güzel taşşak geçiyor ve bu haber taaa krala kadar gidiyor. o zamana kadar kimi veliaht seçeceğine karar veremeyen kral viserys bu haberi duyunca deliye dönüyor ve kızı rhaenyra’ı, kendinden sonraki veliahtı ve ejderha kayası’nın prensesi ilan ediyor. daemon da krala verip veriştirip ejderhası ve metresi myseria ile birlikte ejderha kayasına kaçıyor, daemon ve myseria ejderha kayasında yaşarken daemon, myseria’nın cocuk sahibi olacağını öğrendikten sonra myseria’ya bir ejder yumurtası hediye ediyor, bunu duyan kral viserys ise ulan sen bizim şerefimizi iki paralık mı edeceksin ne demek fahişenin birine ejderha hediye etmek diyerek yumurtayı geri istiyor. metresine suikast düzenleneceğinden korkan daemon da kadını essos’a yolluyor, fakat essos’a giderken çıkan fırtınada myseria bebeğini düşürüyor ve daemon abisine nefret duymaya başlıyor.

    bu sırada kralın konseyinin üyeleri krala henüz genç olduğunu ( o sırada kral 30 yaşında ) ve hala erkek veliahta sahip olabileceğini söylüyorlar. kralın da evliliğe gönlü olunca önce velaryon ailesine mensup olan corlys velaryon 'un 12 yaşındaki kızı laena velaryon'u krala eş olarak öneriyorlar. hikayeye devam etmeden önce bu velaryon hanesi kimmiş tanıyalım.

    velaryon hanedanı aegon’un westeros’a gelişinden beri targaryen hanedanına tamamen sadık kalan bir hanedan. targaryen ailesinin de en önemli müttefiklerinden birisi. ailenin tamamı pureblood valyrian genine sahip, yani tamamen safkan bir aile. fiziksel özellikleri tüm ailede aynı, gözleri mor, saçları gümüş, vücutları soluk renkte. ( ulan sikik madem öyle niye dizide zenciler oynuyo bunları derseniz haklısınız, ama ben de mağdurum) neyse bu hanedanın en büyük özelliği denizlerde çok güçlü olmaları, aegon targaryen westeros’u fethederken bu ailenin başındaki daemon velaryon kadırgaları ile aegon’a lojistik destekte bulunuyor ve karşılığında da kraliyet filosunun komutanı oluyor. hanedanın yerleşkesinin ismi ise dizide de bolca göreceğimiz bir yer olan akıntıtaşı

    şimdi dizide de çok önemli bir rolde göreceğimiz corlys velaryon’dan bahsedelim. kendisi dedesi daemon velaryon’un izinden gidip keşfedilmemiş denizlere, topraklara, körfezlere giden bir denizci. kendisi o kadar çok keşif, o kadar çok sefer yapıyor ki kendisine sea snake lakabı takılıyor. yerleşkeleri olan akıntıtaşının etrafını bir ticaret merkezi haline getiriyor, aynı zamanda essos’a gidip oradaki keşfedilmemiş yerlerden aldığı değerli mücevherlerini ve son derece kaliteli ipek parçalarını westeros’a getirip bu şekilde paranın tam anlamıyla dibine vuruyor. bir süre sonra velaryon hanesi öyle bir zenginliğe ulaşıyor ki westeros’un en zengin ailesi oluyorlar. üstüne kral jaeherys’in kızı rhaenys targaryen ile evlenince tahtın en güçlü adaylarından biri oluyor.

    corlys velaryon, yukarıda anlattığım eski kral jaeherys targaryen’in oğlu olan aemon’un kızı rhaenys ile evlenince aynı zamanda targaryen soyağacına dahil oluyor.

    soyağacı şu şekilde,

    dizinin başında tahtta olan kral viserys’in dedesi jaeherys targaryen.

    jaeherys targaryen’in oğlu aemon targaryen.

    aemon targaryen’in kızı ise rhaenys targaryen. işte corlys velaryon’un evlendiği kişi de bu.

    ikilinin bu evlilikten iki çocuğu oluyor, birisi erkek oğlan laenor, diğeri de krala eş olarak önerilen kızımız laena. bunlar burda kalsın ileride önemli hale gelecekler.

    karışık gelirse dizinin trailerındaki bu görsel size yardımcı olur.

    şimdi corlys valeryon abimiz targaryen hanedanına geçmişten dolayı biraz sinirli. çünkü kral jaeherys hayattayken kralın oğlu ve rhaenys targaryen’in babası veliaht prens aemon targaryen genç yaşta ölüyor, bunun üzerine rhaenys targaryen ile evli olan corlys valeryon da karısının tahtın varisi olmasını istiyor. fakat kral jaeherys bunun yerine diğer oğlu baelon’u tahta varis yapıyor. bu corlys valeryon’u targaryenlere karşı sinirlendiren ilk sebep.

    ikinci sebep ise baelon targaryen’in ani ölümü sırasında gerçekleşiyor. (yukarıda anlatmıştım) kral jaeherys’in diğer oğlu veliaht baelon targaryen bir av gezisinde aldığı yaradan dolayı ölünce velaryon hanedanı tahtın kokusunu tekrar alıyor ve bu sefer oğulları daha dogmamıs ogulları laenor velaryon’un tahtta hakkının olduğunu iddia ediyorlar. neyse efendim krallığın neredeyse bütün lordları harrenhal’da toplanıyor ve veliahtı belirlemek için bir konsey yapıyorlar. corlys velaryon da zenginliğini ve nüfusunu kullanarak konseye alttan alttan rüşvet vermeye başlıyor fakat nafile. harrenhal’da toplanan westeros’un bütün lordları ezici bir üstünlük ile hanedanın veliahtı olarak kralın torunu viserys targaryen’i seçiyor. corlys velaryon da ulan ben böyle köklü hanedanın anasını sikeyim diyip ve taht törenine falan katılmayıp karısı rhaenys’i de alıp çekip gidiyor.

    işte geçmişte yaşanan bu iki olaydan dolayı corlys velaryon abimiz targaryen hanedanına bir hayli kızgın. bu bilgiyi öğrendikten sonra tekrar günümüze, hikayenin geçtiği zamana gelelim.

    en son bizim kralın karısı mefta olmuştu ve krala eş arıyorduk. önce kralımız viserys’e corlys velaryon’un kızı, laena velaryon’u öneriyorlar. laena velaryon annesi gibi güzeller güzeli bir targaryen kızı, aynı zamanda da o dönem yaşayan en büyük ve en yaşlı ejderha olan vhagar'a biniyor. corlys velaryon da targaryenlara hala kızgın ama aile arasında küslük olmaz ayağına tahtta hak elde etmek istiyor. kral viserys’in eline de bu evlilik vasıtasıyla velaryon hanedanı ile aradaki küskünlüğü bitirmek için bir fırsat geçiyor. fakat kral viserys targaryen corlys velaryon’a ulan ben senin boklu kızına mı kaldım diyip ve bu teklifi de reddediyor. bu olay sonrasında da velaryon hanedanı ile targaryenler arasında ipler kopuyor.

    bu kadar ayıptan sonra corlys velaryon’un da sabrı tükeniyor ve kendi gibi kraldan hiç haz etmeyen kralın genç kardeşi sürgündeki daemon targaryen ile ittifak yapıyor, birlikte dar denizi fethedip çeşitli sefere çıkıyorlar.önce basamakları ( bu bölge basamaklar olarak geçiyor çünkü ilk insanlar essos’dan westeros’a bu bölgeyi kullanarak geçmiş, daha sonra bu kara parçası büyüyle veya doğal bir şekilde haritadaki gibi küçük ada basamakları haline gelmiş) , sonra da dar denizi fethediyorlar ve daemon kendisini basamakların ve dar denizin kralı ilan ediyor. böylece corlys velaryon – daemon targaryen ittifakı gittikçe sağlamlaşıyor.

    velaryon ile targaryen hanedanın arasının bozuk olmasını fırsat bilen taht oyunlarının kaşarı kral eli otto hightower, sen paşa gönlünü ferah tut kralım benim kızım boşta buyur diyerek kendi kızı olan alicent hightower'ı bir anda krala paslıyor ve mekana giriş yapıyor.

    bunun üzerine kralımız viserys, otto hightower’ın kızı alicent hightower ile evleniyor. bu evlilik ile birlikte tahtımızın veliahtı güzel kızımız rhaenyra’nın tadı tuzu kaçıyor, kendisi üvey annesinden pek hoşlanmıyor ve doğuracağı erkek cocukların kendi hakkı olan tahtta hak iddia edeceğini düşünüyor. haklı da, çünkü evliliğin üzerinden daha 1 yıl bile geçmeden kraliçe, aegon adında bir erkek cocuğa sahip oluyor. 1 yıl sonra bir kız çocuk daha, 1 yıl sonra ise aemond adında bir erkek çocuk daha dünyaya geliyor. şuanda tahtın varisi rhaenyra olarak bilinse de kralın şuan 2 öz oğlu var ve ikisi de sağlıklı durumda. bu durum işleri biraz karıştırıyor. oğullar büyümeye başladıkça zamanla saray içindeki burjuvalar arasında da tahta kimin geçeceği dedikoduları yayılmaya başlıyor.

    her ne kadar kral viserys vasiyatnamesinde kesin bir şekilde tahtın veliahtının kızı rhaenyra olduğunu belirtse de kral eli otto hightower kendisini sürekli darlayıp bu karardan vazgeçmesi gerektiğini, iki oğlunun da tahtta hakkının olduğunu söylüyordu. bu durumdan bunalan kral viserys, yılların kral eli otto hightower’ı görevinden azledip oldtown’a gönderiyor ve yerine harrenhall lordu lyonel strong’u getiriyor. kral elinin şehirden uzaklaşmasıyla saraydaki veraset tartışmaların son bulacağını düşünen viserys targaryen yanılıyordu, otto hightower’ın kızı ve aynı zamanda karısı olan alicent hightower sarayda çoktan lobi çalışmalarına başlamıştı. kendilerini kraldan sonraki olası bir çatışmaya hazırlayan hightower hanedanı, güçlü lordları ve derebeyleri kendi tarafına çekmeye çalışıyordu.

    zurnanın zart dediği yerlere yavaştan geliyoruz,

    111 yılında kral ile kraliçenin evliliğinin beşinci yılını kutlamak için kralın şehrinde bir turnuva düzenleniyor. turnuvaya kralın kızı rhaenyra ve onu destekleyen lordlar kırmızı ve siyahlar içindeki klasik targaryen renklerini taşıyan elbiseler ile katılıyor. kraliçe alicent ise turnuvaya kendi hanedanının bulunduğu bölge olan menzil’in alışılmış rengi yeşiller içindeki elbise ile katılıyor. bu şekilde de rhaenyra ve kraliçe hightower tarafları olmak üzere iki grup oluşuyor. bu turnuvadan da itibaren iki grubun destekçileri bu renkler ile anılmaya başlıyor.

    turnuvayı prenses rhaenyra’nın kişisel muhafızı olan criston cole, kraliçenin kardeşini yenerek kazanıyor. turnuva sırasında ele göte sığmaz prensimiz daemon da seferlerden ve kralcılık oynamaktan bıkıyor ve krala haber vermeden ejderhası caraxes ile turnuva alanının ortasına iniş yapıyor ve kral viserys’in huzurunda kendisinden af dileyip tacını kendisine sunuyor. vah benim canım kardeşim sen neler çekmişsin diyen kralın hemen gönlü yumuşuyor ve daemon’a konseyinde sandalye veriyor. kralın şehrindeki o eski hovarda hayatına dönen daemon, aynı zamanda yeğeni prenses rheanyra ile çok fazla zaman geçirmeye başlıyor, beraber ejderhalarıyla birlikte ejderha kayasına uçuyorlar falan.

    daemon’un gelişinden birkaç ay geçtikten sonra kralın şehrinde çok büyük bir dedikodu patlak veriyor. iddialara göre kralın kardeşi daemon, seferlerden ve keşiflerden elde ettiği değerli mücevherleri ve ipek kıyafetleri abisi kral viserys’in kız cocuğu olan rhaenyra targaryen’e hediye edip kendisiyle sık sık kızıl kalenin boş odalarında yakınlaşıyor ve prensesin bakireliğini daemon’un aldığı ve hatta kral muhafızlarından birinin de buna şahit olduğu konuşuluyor.

    ( yuh artık dimi? bitmedi ulan targaryen hanesinde skandal biter mi )

    dedikodular devam ederken bunlara bir yenisi daha ekleniyor, şehirde rheanyra targaryen’in kişisel muhafızı criston cole ile de aşk yaşadığını ve criston cole’un prensesin bekaretini aldığını dedikodusu yayılıyor. bunun üzerine toplanan bir konseyde harrenhal lordu ve kral eli lyonel strong, daemon targaryen'in idam edilmesi gerektiğini söylüyor. daha sonra konsey çoğunluğu ile karardan vazgeçiliyor ve daemon tekrar sürgüne gönderiliyor.

    bu olayların yaşanmasından 2 yıl sonra prenses rhaenyra 16 yaşına basar ve kralımız viserys, kızını evlendirmek için aday aramaya başlar. hal böyle olunca diyarın tüm lordları kralın kızıyla evlenmeye çalışır, bu sırada kralın eşi kraliçe alice hightower, oğullarından en büyüğü olan aegon’u üvey kardeşi olan rhaenyra ile evlendirmek ister, kraliçenin niyetinin oğlunu tahta geçirmek olduğunu anlayan kral viserys bu oyuna gelmez ve kızını husumetli olduğu velaryon hanedanının başındaki corlys valeryon’un oğlu laenor velaryon ile evlendirmeye karar verir. bu evlilik sayesinde velaryon hanedanın sahip olduğu büyük deniz filosunu da kraliyete katacağını düşünür.

    rheanyra başta bu evliliğe karşı çıkar fakat babası kendisini taht hakkıyla tehdit edince evliliğe razı olur. bu ikilinin birbirini aşkla sevdiği söylenemez, sonuçta laenor velaryon bir şekilde tahtta hak sahibi olmak için, rheanyra da babası tarafından taht ile tehdit edildiği için bu evliliğe razı oluyordu.
    bu sırada prensesin elden gittiğini gören kral muhafızlarının başı criston cole, düğünün gerçekleşmesinden bir gün önce içten içe aşık olduğu prenses rheanyra’a aşkını itiraf eder ve kendisiyle özgür şehirlere kaçmasını ister. rheanyra ise bir asker ile evlenmekten daha büyük hayallerim var diyerek kendisine siktiri çeker. o günden itibaren aşık olduğu kadına nefret duymaya başlayan criston cole, bir süre sonra da kraliçe alicent hightower’ın tarafına geçer.

    bu iki büyük hanedanın düğünü çok büyük ziyafetler ve şenlikler ile kutlanır. ayın zamanda düğün ile birlikte kralın şehrinde büyük bir turnuva düzenlenir ve krallığın en iyi şövalyeleri bu turnuvaya katılır,

    prenses’i kırmızı ve siyahlar içindeki kral eli lyonel strong'un oğlu sör harwin strong, kraliçe alicent hightower’ı ise kral muhafızlarının lord kumandanı, kraliçenin tarafına geçen yeşiller içindeki criston cole temsil eder.

    prenses tarafından reddedilmenin öfkesiyle turnuvanın tam anlamıyla içinden geçen criston cole, önce prenses rhaenyra’nın şövalyesi harwin strong ile olan düelloda strong’un kemiklerini kırar, daha sonra damat laenor velaryon’un şövalyesi sör joffrey ile karşılaşan cole, kullandığı çivili gürz ile sör joffrey’in kafasına onlarca kez vurarak sör joffrey’i kanlar içinde bayıltır, çok geçmeden de sör joffrey hayatını kaybeder.

    bunun üzerine kral viserys, ulan o kadar masraf yaptık güzelim düğünü matem yerine çevirdin yapacağın işe sokayım der ve criston cole’u bir güzel azarlar. kendisini yumuşatan kraliçe alicent hightower, ay ne iyi oldu düğüne renk geldi ayol diyerek criston cole’u kişisel muhafızı yapar.

    neyse efendim düğün bitince damat ve gelin ejderha kayasına yerleşir. ejderha kayası muhafızları ve görevlileri bu ikilinin pek fazla zaman geçirmediğini söyler, prenses tek başına ejderha kayasında takılırken eşi laenor ise daha çok valeryon hanesinin kalesi olan akıntıtaşında bulunuyor. bu arada da yerel halk tarafından laenor velaryon’un kadınlara ilgi duymadığından ve daha çok zamanını erkekler ve yakışıklı şövalyeler ile birlikte vakit geçirdiğinden bahsediliyor. prensin vaktinin cogunu geçirdiği isimlerden de prensin en yakınlarından biri olan ser qarl correy.( bu ismi unutmayın )

    çiftin evlilikten üç oğlu dünyaya geliyor jacaerys, lucerys ve joffrey. ancak bu üç cocuk hiçbir şekilde babaları olan laenor’a benzemiyorlar. hepsinin saçlarının rengi anne ve babalarının gümüş rengi saçlarının aksine kahverengiydi ve ten renkleri de esmere yakındı bu da cocukların asıl babalarının laenor velaryon değil de prensesin kişisel muhafızı harwin strong olduğu dedikodularına yol açıyor fakat kral tarafından bu dedikodular çok da umursanmıyor. bu sırada bir konsey kararıyla rhaenyra’nın cocuklarının her birine ejderha yumurtası verilir. böylece rhaenyra’nın cocukları erken yaşta ejderha sahibi olurlar.

    düğünden bir yıl sonra daemon targaryen’in nefret ettiği eşi rhea royce ölür. karısının ölümü üzerine bizim bu utanmaz daemon kadının cenazesine katılmadan vadi’ye gidip eşinin ailesinin kalesi olan rüntaşında hak iddia ediyor. haliyle rahmetli eşinin ailesi tarafından pek hoş karşılanmıyor ve vadiden kovuluyor. daha sonra valeryonların kalesi olan akıntıtaşına giden daemon, kalede mal mal dolanırken corlys velaryon’un kızı laena velaryon’u görüyor ve aşık oluyor. laena velaryon’un kardeşi de aynı zamanda rhaenya targaryen’in eşi olan laenor velaryon . fakat ortadaki sorun şu, laena bravoslu bir lord ile çoktan nişanlanmıştı. bunu duyan daemon hemen prenses laena’nın nişanlısını düelloya davet ediyor ve nişanlısının kafasını alıp tekrar akıntıtaşına geliyor ( alfa erkek be ). laena’nın babası corlys velaryon da senden iyisini mi bulacaz aslanım verdim gitti diyor ve evlilik gerçekleşiyor.

    bu evlilik kral viserys’in izni olmadan gerçekleştiği için çift westeros’dan essos’a kaçmak zorunda kalıyor.essos’da çiftin rhaena ve baela adlı gümüş rengi saçlara, mor renkte gözlere sahip iki güzel kız cocugu oluyor ve bir süre daha essos’da kalıyorlar. daha sonra daemon, abisi kral viserys’den habersiz evlendiği için af diler ve cocuklarını kraliyete sunup meşru hale getirmek için kraldan izin ister. konseyin bu özrü kabul etmemesini tavsiye etmesine rağmen merhametli kralımız viserys, daemon’un özrünü kabul eder. daemon ve eşi kralın şehrine gider ve çiftin iki kız cocugu kral tarafından kutsanıp meşru hale getirilir. sonrasında da rhaenya targaryen’in oğullarından biri olan jacaerys ile daemon’un kızı baela , diğer oğlu lucerys ile de daemon’un diğer kızı olan rhaena nişanlanır ( ailedeki saf kanı korumak amacıyla )

    takvimler yıllardan 120’yi gösterirken ejderhaların dansı’nın başlangıcını alevleyen çok fazla trajedi ve ölüm yaşanır.

    120 yılının başlarında daemon targaryen’in karısı leana velaryon, bir erkek çocuğa hamileyken doğum sırasında hayatını kaybeder.

    rahmetli leana velaryon için akıntıtaşı’nda çok büyük bir cenaze düzenlenir, kraliçe hightower ve oğulları, daemon ve rhaenyra’dan nefret etmelerine rağmen kralın zoruyla cenazeye katılırlar. cenazeden sonra kral viserys, ulan o kadar yol geldik gelmişken bizim küçük oğlana bir ejderha alalım bari diyip henüz bir ejderhası olmayan oğlu aemond'a , yarın sabah ejderha kayasına gideceklerini ve oradaki küçük ejderhalardan birini alabileceğini söyler.

    o sırada cenaze için akıntıtaşında bulunan ve anası gibi götü başı ayrı oynayan aemond, ulan koskoca targaryeniz niye beni kücücük ejderhaya layık gördünüz diyip rahmetli leana velaryon’un ejderhası olan westeros’un en yaşlı ve en büyük ejderhası vhagar’ı gözüne kestirir. gecenin ortasında herkes uyurken vhagar’ın bulunduğu yere giden aemond, sahibinin ölümüyle deliren vhagar’ı sakinleştirmeye çalışırken rhaenyra’nın en kücük oglu olan joffrey onu görür ve ejderhadan uzaklaşmasını ister. bunun üzerine aemond, sen git abilerin gelsin diyerek joffrey’in kafaya şaplağı koyar ve üç yaşındaki joffrey ağlamaya başlar. bunun üzerine panik olan aemond, vhagar’ın sırtına atlar ve gökyüzüne yükselir. aemond’un kendisini dövdüğünü abileri lucerys ve jaeherys’e söyleyen joffrey, abilerini alıp göklerde yeni ejderhası vhagar ile süzülen aemond’un yere inmesini bekler. kendilerinden yaşça çok küçük olan üvey kardeşlerini şamar oğlan yapan aemond , dayak manyağı yaptığı kardeşlere noldu lan strong’dan doğma piçler diyince bunlar yine dellenir ve tekrar aemond’a saldırıya geçerler. bu sırada joffrey ile dövüşmekte olan aemond’a arkadan yaklaşan lucerys, hançeriyle aemond’un sağ gözünü çıkarır yeni sahibi aemond’a çok çabuk alışan diyarın en büyük ejderhası vhagar, akıntıtaşını inletir.

    bunun üzerine kral viserys targaryen, bu zina dedikodularına son vermek için tüm aileyi bir araya toplar ve her kim torunlarının zina ile dünyaya geldiğini iddia ederse kellesinin gideceğine dair ferman çıkarır. prenses rhaenrya ile ilişkisi olduğu iddia edilen prensesin kişisel muhafızı harwin strong da ejderha kayasından harrenhal’a sürülür.

    bu sırada karısı leana velaryon ve ölü doğmuş çocuğunun siniriyle deliren daemon targaryen, westeros’a adeta süleyman çakır gibi ayar çeker.

    önce prenses rhaenyra targaryen’ın eşi laenor velaryon, gittiği bir karnavalda kendisiyle ilişki yaşadığı iddia edilen ser qarl correy tarafından bıçaklanarak öldürülür. çoğu kişi qarly correy’in daemon targaryen tarafından tutulduğunu ve suikasti daemon’un planladığından bahseder. ser qarly correy bu olaydan sonra sonsuza dek ortadan kaybolur.

    önce gizliden gizliye aşık olduğu prenses rhaenyra’nın eşini öldürten daemon targaryen , racon kesmiyoruz kardeşim kafa kesiyoruz diyerek kan dökmeye devam eder.

    kralın şehrindeyken prenses rhaenyra ile yaşadığı ilişkiden dolayı kendisinin idam edilmesi gerektiğini savunan westeros’un kral eli lyonel strong’u ve prenses rhaenyra’nın üç cocuğunun babası olduğu edilen oğlu harwin strong’u, harrenhal’da kalelerinde uyurken diri diri yakar.

    kral eli öldürülen kral viserys, kral elliğine mecburen yeniden otto hightower’ı getirir.

    tüm bu olanlardan 6 ay geçmeden westeros’daki tüm dedikoduların ve söylentilerin adeta doğru olduğunu kanıtlayan bir olay gerçekleşir. daemon targaryen ile yeğeni rhaenyra targaryen, eşlerini daha gömeli bir kaç ay olmadan kraldan habersiz ani bir kararla evlenir. yine aynı yıl içinde ( ne yılmış amk ) prenses rhaenyra daemon’a bir oğul bahşeder ve oğlanın ismini aegon koyarlar. evlilikten 2 yıl sonra da viserys adında bir oğlan daha dünyaya gelir. bu sırada westeros’un en güçlü ve en korkulan adamlarından biri olan corlys velaryon yaşlılığının da etkisiyle hanedanını yönetemez hale gelir. bunun üzerine prenses rhaenyra, corlys velaryon’a kendi oğlu olan lucerys’i tahtın varisi yapması gerektiğini söyler. corlys’un büyük yeğeni vaemond velaryon buna karşı çıkıp oğullarının piç olduğunu söyleyince rhaenyra’nın targaryen damarı atar ve vaemond’u ejderhası olan syrax’a öğle yemeği yapar. ( kalıcı çözüm ).

    bu sırada kral viserys, kraliçe hightower’dan olmaen büyük oğlu aegon targaryen'i kardeşi helaena ile evlendirir. 14 yaşındaki healana çok geçmeden prense bir erkek çocuk doğurur. böylece kraliçe ve onu destekleyen yeşiller tarafı, veliahtını aegon targaryen olarak belirlemiş olur.

    tüm bu olanlardan sonra kral viserys iyice yaşlanır ve yaşanan aile içi çekişmelerden dolayı yıpranmış bir hale gelir. aynı zamanda sahip olduğu gut hastalığı ve kilodan dolayı da krallıgı yönetmekte bir hayli sorun yaşar. bu sırada prenses rhaenyra, tekrardan oğullarından biri olan lucerys’i velaryon hanesinin kalesi olan akıntıtaşının varisi ilan edeceğini açıklar. velaryon hanesinin geriye kalan birkaç üyesi buna karşı yine karşı çıkıp çocuklarının birer piç olduğunu ve hiçbir hakka sahip olmadıklarını söyleyip kral viserys’e itiraz edince kral viserys, velaryon hanesinin üyelerinin hepsinin dilini kestirir.

    dillerinin kesilmesi emrini verdikten sonra yaşlı kral viserys targaryen, sahip olduğu kilo ve hastalıklardan dolayı tahttan aşağı inerken dengesini kaybeder ve tahttaki kılıçlar elinin büyük bir kısmını keser. çok fazla kan kaybeden ve öleceği düşüünülen kral viserys, ancak iki parmağı kesildikten sonra ölmekten kurtulur. ve o günden itibaren ölümüne kadar bir daha demir taht’a oturmaz.
    parmaklarını kaybettikten sonra elden ayaktan düşen kral viserys, taht odasına girmeyi bırak konseye bile gitmiyordu. gününün çoğunu yatağında geçirirken kraliyetin neredeyse bütün işleriyle tekrar kral eli olarak atanan otto hightower ilgileniyordu. kızıl kaleyi iyice arka bahçesi haline getiren kral eli, oluşan otorite boşluğunu halihazırda kraliçe alice hightower’ın tarafında bulunan kral muhafızları lord kumandanı criston cole’un yanına konseye kendini destekleyen lordları yerleştirerek doldurur.

    aegon’un westeros’u fethinden 129 yıl sonra, isminin birincisi, andalların ve ilk insanların kralı, diyarın koruyucusu kral viserys ı targaryen, 52 yaşında hayatını kaybeder.

    kraliçe hightower, kralın ölümünü öğrenen ilk kişi olur ve artık tamamen kendi emri altına giren kralın konseyini apar topar toplar. konsey aldığı karar ile kralın ölümünü halktan ve ejderha kayasında bulunan prenses rhaenyra’dan gizler ve kraliçenin en büyük oğlu aegon ıı targaryen yeşillere bürünmüş halde taht’a geçirilir.

    aegon tahta geçene kadar babasının ölüm haberini alamayan ve ejderha kayasında bir erkek çocuğa hamile olan prenses rhaenyra targaryen, kralın ölüm haberini duyduğu an isyan bayrağını çeker ve kendini westeros’un kraliçesi ilan eder.

    böylece westeros'un gördüğü en büyük iç savaş başlamış olur. ardından fırtınalar kopar, krallar çarpışır ve ejderhalar dans eder.
4353 entry daha
hesabın var mı? giriş yap