• gene altyazı facialarıyla karşı karşıyayız çevirisinde. "lies within hede hödö" ifadesindeki lies'ı yalan diye çevirecek kadar ingilizce fakiriysen niye çeviriyorsun lan.. öfff yaa...

    neyse yine de anlaşılır diyelim ve devam edelim. bizim kıçı kurtlu adamımız robert winston'la - bi yerinde durmuyor ki adam, bi yerde, bi gökte, ya tırmanıyor, ya uçuyor, korkuyoruz başına bi şey gelecek diye yahu - beraber bütün insan evriminin hikayesine tanık oluyoruz. torrentturk bu "walking with" serisinin diğer (canavarlarla yürümek) örneğindense bunu barındırmıyor. ne de olsa dinsiz imansız bi belgesel evrimi konu ettiğinden. ama internette duruyor indirmek isteyene.

    belgeselde en aklımda kalan şey ise şu oldu. hani evrim için ortama en iyi uyum sağlayan canlıların ayakta kalması gibi bi açıklama getirirdik ya, bu aslında bi yanlış anlamaya yol açabilirmiş. misal belgeselde boisei'lar bitki köklerini yiyecek kadar sert diş ve çeneye sahip olduklarından çok rahat yiyecek bulabiliyorlar, bu yüzden de tembelleşip herhangi bi çaba sarfetmiyorlar. oysa habilis'ler daha zayıf çeneli olmalarından kelli yiyecek bulmak için bin bir zorluk üstesinden gelmek zorunda kalıyorlar. bu habilis'leri daha araştırmacı ve mücadeleci yapıyor. bu yüzden çevre şartları değişince boisei'lar siliniyor, habilis'lerin soyu devam ediyor.

    hatta en son avrupa'nın sert iklimine ayak uyduran güçlü neanderthal'ler bile ölüyor ama afrika'nın kuraklığıyla baş edebilmek için toprak altına devekuşu yumurtalarını suyla doldurup gömmeyi akıl eden, kuraklık biraz daha sürse yok olacak bi avuç homo sapien'ler ayakta kalıyorlar.

    yani aslında çevresel şartlar bi türü ne kadar zorlarsa, ne kadar mücadele ve zihinsel aktivite yapmalarına dair zorlarsa o türün evrilmesi daha imkanlı oluyor. ha tabii bu insansılar için geçerli aslında. doğa bi kuşu zorladığında kuşun o kuş beyniyle daha yaratıcı olacağı yok illa ki..

    her neyse, seyredin, seyrettirin, sonra da bu muazzzzaam dengeyi oluşturan, bu kadar olasılığı arka arkaya dizen büyük gücün önünde iman edip secdeye varın.. ne dedim ben???
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap