9 entry daha
  • n sayıda, bileşenlere sahip bir sistemde, her bileşenin p ( ingilizce de probability'in kısaltmasından geliyor. ingilizcede ise hangi kaynağa dayandığını araştırmadım. ) olasılıkla çalışmadığını, işlemediğini düşündüğümüzde, sistemdeki çalışmama ihtimali olan bileşenlerin olasılığını sayısal olarak sistemi inceleyene sunar. böylece, birçok sisteme rahatça entegre edilerek, varsayımsal olarak, sistemin zararları gözetilerek, hata oranları içinde, sistemin devamlılığı sağlanır, sağlanabilir.

    sürekliliği var olan dağılımlarda, normal dağılıma sahip olurken, ayrık (discrete) problemlerde, binom dağılım oldukça önemlidir. özellikle bilgisayar bilimleri ve ona bağlı disiplinlerde, hayat kurtarıcıdır.

    mesela, 100 kez hileli olmayan bir madeni para atıldığında, 50 kez tura gelme ihtimali nedir sorusunun cevabını da bulabilirsiniz.

    ( cevap 1/2 değil *)

    mesela, bir bilgisayar oyunu tasarlarken, yapacağınız bir olasılık dağılımda, örneğin diablo 2'nin pandora kutusunda bir item için ender bir pozitif özelliğin ya da negatif özelliğin gelme olasılığını ayarlayabilirsiniz.

    askeri alanda, füze sistemlerinde, güdümlü füzelerin çeşitli alt sistemlerinde, binom dağılımdan faydalanmak mümkündür.

    ulusalar arası bir şirkette, doğru gözlemsel verilerle beraber, çalışanların işe gelip gelmemeleri, hangi dönemlerde, kaç günlük izin alabileceklerini, alamayacaklarını ( bu sebeple iş aksamalarını ) vs olasılıkla hesaplayabilmek mümkün olur.

    elbette, kullanacağınız alanlar sizin hayal gücünüze, yaratıcılığınıza kalmış. bu anlamda, kağıtta, tahtada ya da ülkemizin mükemmel eğitim sisteminde, formülünü gördüğünüzde, harfleri okumaktan öteye gidemeyen öğretim görevlilerin verdiği eğitimle, bu dağılımın önemi, geri kalan matematik ve fizik disiplinlerinin eğitimlerinde olduğu gibi pek anlaşılmaz.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap