9 entry daha
  • ben de bu kavramı buradaki birçok entrymde kullandım ama günlük hayatta yeterince önemsenmediğini ve vurgulanmadığını düşünüyorum. öyle ki virüsün 1 kat alınması ile 10 kat alınması arasında fark olmadığını yazan bile olmuş. en basiti bağışıklık sisteminin tanımadığı birer yabancıyla baş edebilme ihtimalinin onar yabancıyla baş edebilme ihtimaliyle aynı olmadığını düşünememiş ve o mücadele edene kadar bir birim virüs ile on birim virüsün yeni yabancılar oluşturma sayısını göz ardı etmiş (geometrik artışla baştaki on kat fark korkunç boyuta ulaşıyor).

    cerrahi maskelerin korunmada hiçbir işe yaramadığı savı da bu kavramın yeterince bilinmemesinden kaynaklanıyordu. oysa ki covidli biriyle bilmeden kısa süreli temasınızda ya da kapalı/yoğun kişi olan açık yerlerde bulunduğunuzda ortamda dolaşan virüslerden mümkün olduğunca az sayıda olanı içinize almanızda o maskelerin fiziki bariyer işlevi gördükleri yeterince izah edilmedi. aynı şey temizlik ve mesafe için de geçerli. amaç hiç virüs almamak değil, olabildiğince az virüs almak...

    yine aşıların işe yaramasında da bu kavram yeterince anlatılmıyor. oysa aşılar aslında maske gibi ekstra ama daha güçlü bariyer görevi görüyorlar bir nevi. bağışıklık sistemi, aşı olmayana göre çok daha güçlü ve çabuk tepki veriyor. ama adam yazıyor, "2 doz x aşısı oldum hastaneye yattım." diye. e arkadaş, sen aşı oldun diye maske-mesafe-temizliğe yeterince önem vermezsen virüsleri almaya devam edeceksin. hasta olma eşiğin (kritik virüs yükün) aşıyla oldukça yükselse de, bu dediklerime hiç önem vermezsen alacağın virüs yükü aşı ile kazandığın bağışıklığı bile alt edecek seviyede olabilir. virüs henüz grip ayarında bir virüse dönmedi, öldürücülüğünde belki ufak bir azalma var ama bulaşıcılığı daha da arttı delta ile. o sebeple aşı olsan da kendini korumaya dikkat edeceksin. hala aşı olmayan yığınla insan var, hiçbir kısıtlama yok ve delta gibi bulaşıcılığı çok yüksek varyant var.

    o yüzden siz siz olun, aşınızı olsanız da tedbiri elden bırakmayın. günlük hayatın aşılılar için kısıtlanmasına karşıyım ama aşı olan bizlerin tedbirleri de bırakmaması kaydıyla... 2 doz aşımı olan ben çift kat maskemi takarım, kolonyamı dezenfektanımı sık sık kullanırım. tenha açık alanlarda, bir şey yer/içerken maskeyi indiririm. kapalı yerlerde ve yoğun insan olan açık alanlarda takarım. bütün bunlar olabildiğince az virüs almak için... gerisi inancınıza göre allah'a/doğaya kalmış.
hesabın var mı? giriş yap