8 entry daha
  • 3. dünya ülkelerinin ekonomik olarak amerika'ya bağımlı hale geliş süreçlerini anlatan bir kitap. yazarı,kendisi de eski bir ekonomik tetikçi olan john perkins, işinin bu ülke liderlerini amerikanın çıkarlarını gözeten büyük bir ağın parçası olmaya teşvik etmek olduğunu söylüyor.

    "sonuçta bu liderler,sadakatlerini garanti edecek bir şekilde bir borç batağına saplanırlar.sonra da politik,ekonomik veya askeri ihtiyaçlarımız için ne zaman istersek onları kullanabiliriz.karşılığnda onlar da, halklarına sanayi siteleri,elektrik santralleri ve havaalanları sağlayarak politik durumlarını güçlendirirler.bu arada,amerikan mühendislik ve inşaat firmaları inanılmaz derecede zenginleşirler."(alıntı)

    bu ekonomik tetikçiler,havaalanı,santral,liman,otoyol gibi yatırımların ülke için gerekli olduğunu öngören raporlar hazırlayarak yetkilileri ikna etmek,bunların inşası için abd bankaları veya uluslararası para kuruluşlarından kredi ayarlamakla görevlidirler.bu kredilerin tek şartı,işlerin amerikan firmaları tarafından yapılmasıdır.yani sonuçta verilen para abd'den asla ayrılmamaktadır.
    yazar, şirketokrasi * adını verdiği,küresel imparatorluğa çalışan hükümetler,şirketler va bankaların kendisi gibi ekonomik tetikçilere inanılmaz maaşlar ödediğini anlatıyor.

    "paranın bu şekilde şirketokrasi üyesi olan işletmelere nerede ise anında geri gelmesine rağmen borçlu ülke hem anaparayı hem de faizini son kuruşuna kadar ödemek zorundadır.eğer bir ekonomik tetikçi gerçekten başarılı ise,verilen borç miktarı o kadar fazla olur ki,borçlu ülke birkaç sene sonra ödemelerini yapamaz hale gelir.işte o zaman da biz,aynen mafya gibi,diyetimizi isteriz.buda genellikle birleşmiş milletlerde vereceği oy,topraklarında askeri üsler kurulması,petrol ya da panama kanalı gibi değerli kaynaklara erişim olur.bu arada borç yükümlülüğü tabii ki devam etmektedir."(alıntı)

    kitapta adı geçn şirketokrasi üyesi şirketlerden biri de bechtel.sözlükte de bahsedilmiştir muhtemelen,savaş sonrasında irak'ın yeniden yapılandırılması için açılan ihalelerde genelde başı çekiyor bu bechtel.ayrıca türkiye'de de santral yapıyorlarmış. *
139 entry daha
hesabın var mı? giriş yap