1 entry daha
  • jinekolojik kanserleri içinde en geç tanısı konabilen ve bu nedenle en fazla ölüme sebebiyet veren kanser türü olması nedeni ile ayrı bir öneme sahiptir. kadın kanserlerinn %4'ünü, genital kanserlerin ise %23'ünü meydana getirir. her 100 kadından 5'i over kanseri nedeni ile yaşamını kaybeder.over kanseri tanısı konan kadınlarda 5 yıllık yaşam % 35 civarındadır.endüstrileşmiş ülkelerde daha fazla görülür. bu çevresel faktörlerin etkisini düşündürmektedir.
    her yaşta görülebilmesine rağmen en fazla 45 yaşından sonra rastlanır.75-79 yaşlar arasında pik yapar. menopoz öncesi dönemde over tümörlerinin sadece % 7'si kanserken bu oran menopoz sonrası %30'a çıkar. over dokusu pek çok değişik hücreyi barındırır. kanserin köken aldığı hücre türüne göre de görülme yaşları ve oranları değişir. overin ve diğer tüm dokuların ana yapısını oluşturan epitel hücrelerden köken alan tümörler en sık görülen tümürlerdir. menpopoz sonrası kanser teşhisi konan vakaların % 80'i epitheliyal tümörlerken, 20 yaş altında teşhis edilen vakaların % 60'ı germ hücreli yani embryonik döneme ait hücreler ile ilgili tümörlerdir.
    over kanserinde erken tanı son derece zordur. çünkü çoğu zaman şikayetler belirgin değildir. karın ağrısı , şişkinlik, hazımsızlık erken devredeki belirtilerdir. ileri evrelerde ise komşu organlara ait bası bulguları, karın ağrısı, pelviste kitle ve aşağı doğru bası hissi, vajinal kanama gibi spesifik olmayan şikayetlerdir. hastayı doktora götüren en sık şikayet ise aşırı derecede karın şişliğidir.bu şişliğin sebebi çoğu zaman karın içerisinde sıvı birikimi yani asittir.
    over kanserinde evreleme cerrahi olarak yapılır.bu işlem esnasında karın boşluğu orta hattan göbek üstüne kadar uzanan bir kesi ile açılır. önce karın sıvısından örnek alınır.daha sonra karın boşluğu gözle ve elle incelenir. omentum adı verilen karın boşluğundaki organları çevreleyen yağ dokusu çıkartılır.tümör dokusu mümkün olduğunca çıkartılır. eğer sadece tek overde ise o over çıkartılır hastanın yaşı genç ise diğer overden biopsi alınır ve ameliyat esnasında patolojik incelemeye tabii tutulur. eğer o overde de tutulum varsa rahim ve yumurtalıklar tamamen çıkartılır.takiben pelvik alandaki ve aort damarı etrafındaki lenf düğümleri mümkün olan en fazla sayıda çıkartılmaya çalışılır.
    prognozda en önemli faktör hastalığın evresidir.buna göre evre 1 de 5 yıllık yaşam % 70, evre 2 de %25, evre 3 de %18 ve evre 4 de %0'dır.

    edit: peryodik kontrollerin ihmal edilmemesi ve sebep aranmadan gidilmesi en etkin erken teşhis yöntemidir.denenmiştir!!!
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap