3 entry daha
  • 1900 tarihinde [istanbul]'un koca mustafa paşa semtinde, beyçayırı sokağı'nda doğmuştur. büyük babası afyonkarahisar mutasarrıfı salih bey, babası eski maarif nezareti meclisi kebir ve muayene azasından fevzi bey'dir. fevzi bey 1908 tarihinde istanbulda protesto adında bir gazete neşretmiştir. aynı zamanda el adil adlı arapça bir gazetede de başmuhabirlik yapmıştır. birçok da eserleri vardır. bunlardan teşkilat-ı avalim, sarf-ı arabi adlı eserleri basılmıştır. tarihi hürriyet, hikmet-i hukukun tarihi, miyar-ı hukuk ve cebri ala adlı eserleri vardır. birçok da mecmualara yazılar yazmıştır.

    fevzi bey büyük türk alimi hoca tahsin efendi'nin ilm-i ruh, esrar-ı abu hava, tarihi tekvin, esas-ı ilmi heyet, adlı eserlerini önsözler ilavesiyle tab ettirmiştir.

    şapolyo, ilk ve orta tahsilini istanbul lisesi'nde yaptıktan sonra okul tarafından [1917] tarihinde almanya'ya tahsile gönderilmiştir. mütareke dolayısı ile almanya'dan döndükten sonra öğretmen okuluna gitmiştir. milli mücadele'nin başlamasıyla anadolu'ya geçerek kağnı kolları komutanı olarak cepheye cephane taşıma görevini yapmıştır. kanlı bayrak kuvay-ı milliye müfrezesinde çalışmıştır. öğretmen okulundan mezun olduktan sonra dil ve tarih - coğrafya fakültesine iki yıl devamdan sonra istanbul üniversitesi tarih fakültesi'nde okumuş ve tarih öğretmeni olmuştur.

    iki yıl da felsefe derslerine devam etmiş, ziya gökalp'in ameli içtimayiat derslerine devam ederek sosyolojiye çalışmıştır. sırası ile ankara sultanisi, konya lisesi, istanbul erkek lisesi, vefa lisesi, kuleli askeri lisesi, maltepe askeri lisesi, maarif koleji, türk kuşu, gazi lisesi, harp okulu, ticaret ve turizim yüksek öğretmen okulu'nda inkilap tarihi ve ahlak tarihi öğretmenliğinden sonra, türkiye'nin turistik özelliği ve anıtlar tarihi derslerini okutmuştur. aynı zamanda radyo eğitim müşaviridir.

    enver behnan şapolyo bir yandan hocalığa devam ederken diğer yandan da gazeticilik mesleğine girmiştir. (1922) yılında ankara'da neşrolunan öğüt gazetesi ile yenigün gazetelerinde muhabirlik, sonrada muharrirlik etmeye başlamıştır. hakimiyet-i milliye, ulus konya babalık gazetelerinde çalıştıktan sonra hüseyin cahit bey'in çıkarmakta olduğu tanin gazetesinin ankara muhabirliğini yapmıştır.

    1924 tarihinde istanbul'a gelerek son telgraf, cumhuriyet, yeni türkiye, vakit, akşam, gece postası, ikdam - son telgraf, yeni sabah gazetelerinde muharirlik ve musahhihlik yapmıştır. 1955 yılında zafer gazetesi'nde çalışarak bu gazetede tarihi makaleleriyle, atatürk'ün hayatı, milli mücadelenin iç alemi adlı tefrikaları neşredilmiştir. aynı zamanda ankara'da neşrolunan inkilap, ulus, haber, son baskı gazetelerinde de makale ve tefrikaları çıkmıştır.

    istanbul'da neşrolunan yeni gazete, yedigün, büyük gazete, resimli perşembe, resimliay, resimli mecmua, türk yurdu, kadın yolu mecmuası, türk yurdu, köy postası, çocuk ve yuva, gençay, hafta, çocuk haftası, iller ve belediyeler dergisi, önasya, ülkemiz, türk kültürü, halk evleri mecmuası, ankara belediyesi'nin neşretmekte olduğu ankara adlı mecmualarda tarihî makaleleri ve tarihî romanları neşredilmiştir. gazetecilite uzun seneler hizmetinden dolayı basın şeref kartı verilmiştir.

    inkilap tarihi ile ilgili yazmış olduğu eserleri ile türkiye ve dış memleketlerde tanınmıştır. amerikalı birçok tarihciler şapolyo'nun tarihi eserlerinden faydalanmışlar ve eserlerini bibliyograflarına almışlardır. bunlardan profesör uriel heyd in yazmış olduğu foundations of turkish nationalism london - co - luzac - 1950( türk milliyetciliğinin esasları) adlı eserden başka yine amerika da ingilizce olarak çıkan kemal karpat ın turkey's politic 1959 princeton university press( türkiye'nin dahili siyasetine dair) kitabında şapolyo'nun eserlerinden faydalanılmıştır. aynı zamanda amerikalı miss elaine d. smith'in yazmış olduğu ingilizce turkey: arigins of the kemalist movement and the govenrment of the national assembly washington - 1959 yani ( kemalizm esasları ve büyük millet meclisi hükümeti) adlı eserde, şapolya'dan faydalanmıştır.

    10 ağustos 1960 yılında moskova'da toplanan 25.ci enternasyonal müsteşrikler kongresine moskova ilim akademisi tarafından delege seçilerek davet edilmiştir. enver behnan şapolyo'nun gülbahar sultan adlı edebi bir eseride sırpça ve hırvatça'ya tercüme edilmiştir.

    kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/enver_behnan_şapolyo
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap