4 entry daha
  • 1991 tarihli edward yang yapımı bir tayvan filmi. çin'den göçe zorlanan milyonlarca çinlinin tayvan adasında verdiği yaşam mücadelesini ve kültürel uyum sürecini konu ediniyor. tayvan'da amerikan hayranlığını görüyoruz. elvis presley dinlemeleri, incil derslerine katılmaları, amerikan bayrağıyla tayvan'ınkini birlikte asmaları kendilerini komünist çin'den çok daha ayrı bir yerde * konumlandırdıklarını gösteriyor. edebiyatta ise rusya'dan besleniyorlar. birkaç yerde tolstoy'un savaş ve barış kitabından referanslar alınıyor.

    çok çocuklu bir aile üzerinden tayvan'nı okuyoruz. çeteler, fakirlik, askeriye gölgesindeki idare, yozlaşma filmin tamamında hakim. çakmak çakmak gözleriyle o acar oğlanın endüstri meslekten hallice bir okulda hayatını berbat eden sistemi görüyoruz.

    --- spoiler ---

    dört saatlik sabır sonunda filmin gerçek bir olaydan alındığını öğreniyoruz. 14 yaşındaki genç çocuk aşığı olan 13 yaşındaki kızı öldürüyor. önce idam cezasına çarptırılıyor. sonra yüksek mahkemeye yapılan itiraz neticesinde cezası on beş yıl hapse düşürülüyor. 30 yaşında tahliye edilen gencin hayatında neler değişti? o kısım da benim merakım.

    --- spoiler ---
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap