3 entry daha
  • sadece malzeme, hammadde, ürün bileşeni, yarı ürün vs taşınması ile sınırlı olmayan kavramdır.
    önemli unsurlarından biri de bilginin taşınmasıdır.

    bir örnekle açıklayayım.

    internet üzerinden bir alış veriş yaptınız. sipariş listenizde birden çok ürün var. bu ürünlerin bazıları benzer özelliklerde, bazıları tamamen ayrı dünyalardan, yani hepsi tek tedarikçiden temin edilemiyor.
    doğal olarak bu e-ticaret sitesi tüm ürünlerde stoklu çalışamayacaktır ve istenen ürünleri tedarikçi firmalardan talep edecektir*. ve fakat bunu doğru dürüst bir şekilde yapabilmek için, tedarikçi firmaların (stok taşıyıcılar) stok bilgilerinin bir şekilde e-ticaret sitesinde bulunması gerekir*. bu sayede firma, site üzerinden stok bilgisi sunabilir ve müşterilerini doğru yönlendirebilir.

    aksaklık durumunda neler olabilir? hmm evet bu konuya da bir örneğimiz mevcut. *

    hepsiburada'dan bir sipariş verilir. sipariş listesinde genelde kırtasiye ürünleri ve bir mobilya vardır. (mobilya derken, çekyat falan değil, sınıfı mobilya. yapıcak bişe yok) süreç muhtemelen şöyle işler: hepsiburada kırtasiye ürünleri için bir ya da iki firmaya talep yapar, mobilya için de farklı bir firmaya talep yapar. bir şekilde(!) mobilya tedarikçisi firma müşterinin adresini, fatura bilgilerini vs biliyordur ve ilgili ürünü kargoya verir. ürün müşteriye ulaşır. ne kredi kartından para alınmıştır, ne de diğer ürünler gönderilmiştir. müşteri hala sadece 1 kargo parası ödemektedir. hatta sitede müşteriye ulaşan ürün hala "tedarik sürecinde" görünmektedir!

    hinfikirli not: aslında diğer ürünler yollanmadan siparişi iptal etsem, bu "mobilya" için benden para falan alamasalar? ne dersiniz hoş olmaz mı?
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap