393 entry daha
  • rock, diğer müzik türlerine göre daha dürüst bence. mesela pop müzik kültüründe her şey cilalanıyor ve mükemmel hayatlar yaşayan, manken gibi insanlar görüyoruz. rock ise böyle değil. çoğunlukla toplumla uyum sağlayamayan insanların birbirini bulduğu bir yer burası. müziğin, dürüstlüğü de buradan geliyor çünkü şarkılar yazılırken herkes kendisini olduğu gibi anlatıyor. boşanma, yalnızlık, toplumsal izolasyon, depresyon gibi şeylerden bahsetmekten çekinmiyor kimse. bu da benzer dertler yaşayan dinleyiciler ve müzisyenler arasında bağ kurulmasına vesile oluyor.

    ancak grubun tutmasıyla birlikte bu bağ biraz zarar görüyor çünkü araya limuzinler, özel uçaklar, manken sevgililer giriyor. ayrıca plak şirketleriyle imzalanan milyon dolarlık sözleşmeler de müzisyenlerin dertlerini tümden unutmasına neden olduğu için gece saat 02:42’de odasında yalnız başına müzik dinleyen insanla benzer bir noktaları kalmıyor artık. pek çok grubun müziği de bu dertten mustariptir zaten.

    şimdi konuştuğumuz foo fighters’ın başına da bu gelebilirdi aslında. grubun kurucusu dave grohl zaten nirvana’da bateri çalıyordu ve kurt’un ölümünden sonra işi dramaya döküp paraları kolayca cepleyebilirdi. ancak dave’in böyle bir yol izlemeyeceği kurt’un ölümünden yaklaşık bir yıl sonra belli oldu.

    95 yılında foo fighters adlı ilk albüm çıktı. bu albüm de dave’in aman ilgi dağılmadan piyasaya bir şeyler atalım diye yaptığı bir şey değil. kurt’un ölümünden sonra dave kafa dağıtmak için tüm enstürmanları kendisinin çaldığı bir demo kaydetti. maksat meşgale olsun. daha sonra kayıtları eşe dosta dağıttı dinlesinler diye. tabi dave o zaman da ünlü olduğu için demolar bir prodüktörün eline ulaştı ve gelen teklifle birlikte albüm halini aldı.

    foo fighters denilince akle direkt dave’in gelmesinin sebebi frontman olması ya da diğer grup üyelerinden daha ünlü olması değil sadece. albümlerin çoğunda şarkıların hepsini dave yazıyor ve burada çok samimi, içten bir hali var. mesela ikinci albümdeki everlong’u aşık olduğu bir kıza yazmış. ki “come down and waste away with me.” sözlerinin bu kadar güzel olmasının başka bir açıklaması olamaz zaten. yine aynı albümdeki my hero da dave’in günlük hayattaki kahraman ruhlu insanlar için yazdığı bir şarkı (hayır buradaki hero, cobain değil.)

    grubun yolculuğu da tamamen hayat tecrübeleri üzerine kurulu. dave, los angeles’ta yaşayan ünlü bir rockstar olduğu için çok hızlı bir hayat sürüyor. ancak bir süre sonra bu karmaşadan sıkılıyor ve kendisine huzurlu bir köşe arıyor. üçüncü albümün kaydından önce gruba davulcu olarak katılan taylor hawkins, bassçı nate mendel’i ve kayıt ekibini de yanına alarak virginia’ya gidiyor. burada bir ev satın alıp bodrumu stüdyoya dönüştürüyor. böylece yapım şirketlerinin baskısı olmadan rahatça çalışabiliyor. bu keyifli ortam da albüme yansıyor çünkü there is nothing left to lose gerçekten önceki albümlere göre daha mutlu bir sound’a sahip. buna örnek için ain’t it the life’a falan bakabilirsiniz. ayrıca bu albüm dave’in de en sevdiği kayıtmış.

    dave için önemli olan şey samimiyet. mesela bunun için wasting light albümünü komple analog kaydetmişler. çünkü dave, bilgisayar müdahalesinin şarkıları yapay hale getirdiğini düşünüyormuş. ancak analog kayıtta yapılan hataları düzeltmek bilgisayar başındaki kadar kolay değil. bu nedenle kayıtlardan önce grup sürekli prova yapmış.

    bu zaten sınırsız imkana sahip bir grubun daha farklı bir sound yakalamak için giriştiği bir çaba gibi görünebilir. ki ortaya çıkan iş diğer albümlere göre daha sert ve farklı. ancak ben sebebin sadece bu olduğunu düşünmüyorum. muhtemelen dave dinleyicisiyle arasına başka bir şeyin girmesini istemedi. eğer bir hata olacaksa bunu da aradaki iletişimin bir parçası olarak görüp onu da kayıtlara dahil edeceklerdi.

    bu sonuca da öylesine ulaşmadım. dave’in dinleyicilerle arasında geçenlere baktığımızda çıkarım bu yönde. aradaki bu bağ için iki örnek var. birincisi 2007’de çıkan echoes, silence, patience and grace albümünde yer alan ballad of the beaconsfield miners şarkısı. 2006 yılında tazmanya’da bir maden kazası oluyor ve işçiler madende mahsur kalıyor. kurtarma çalışmaları devam ederken iki işçi foo fighters şarkılarıyla dolu bir ipod göndermelerini istiyor. dave bunu öğrenince hemen mesaj gönderip işçileri konsere davet ediyor. daha sonra sydney konserinde buluşuyorlar ve dave işçiler için bestelediği enstrümantal şarkıyı onlara çalıyor ve bir sonraki albüme koyacağına söz veriyor.

    bu kısım çok önemli çünkü youtube yorumlarına ya da başka yerlere baktığınızda hep benzer şeyler görüyoruz. insanlar boşanma sürecindeyim foo fighters dinliyorum çok yardımcı oluyor, ofiste stres yaşadığım dönemlerde foo fighters dinlerdim sürekli yazıyor. bu da grubun insanların hayatında ne kadar önemli yer tuttuğunu gösteriyor.

    ikinci örnek de sonic highways turnesinden. dave’in kırık bacakla sahnede olduğu fotoğrafları görmüşsünüzdür ama asıl bomba bu bacağın kırıldığı konser. bu turnenin isveç ayağında dave gaza gelip bir yerden atlamaya çalışıyor ama boşluğu yanlış hesapladığı için sahneden düşüyor. bu sıra mikrofonu eline alıp millet bacağı kırdım ama hastaneye gidicem bir sıkıntı yok diyor. dave hastanedeyken konseri taylor idare ediyor ki kendisi de gayet yetenekli bir vokalist zaten. yaklaşık bir saat sonra falan dave’i sahneye sedyeyle getiriyorlar. ayak alçıda, muhtemelen ağrı kesici basmışlar dünya kadar. dave o haliyle konsere devam ediyor ki seyirci olsan çıldırırsın böyle bir olayda. ben videosunu izledim evde yerimde duramıyordum, o olayı birebir yaşayan insanın halini düşünemiyorum. bu da dave’in dinleyicisine ne kadar değer verdiğini gösteriyor ki burnu aksa sahneyi bırakıp giden de çok insan duyduk.

    sonuç olarak foo fighters’ın bu kadar sevilmesinin sebebi sanırım dave’in çok samimi bir insan olması ve poz kesmeden olduğu gibi davranması. röportajlarına falan bakın onlarda da hep bir rahatlık var üzerinde. yanına gidip iki soru sorsanız ona da yanıt verecekmiş gibi.

    grubun dinleyiciler ile arasındaki bu özel bağdan bahsettik. ben de ne zaman mutlu olsam, üzülsem, eğlenmek istesem bir foo fighters şarkısı patlatırım. bu nedenle bir de playlist atayım buraya. hadi iyi dinlemeler.

    https://open.spotify.com/…ieta4?si=42ce56e9f1594577
75 entry daha
hesabın var mı? giriş yap