8 entry daha
  • 25 ekim 1415 yılında meydana gelen bu savaşta ingiliz kralı 5.henry'nin kısıtlı güçleriyle kendisininkinin iki katı büyüklüğünde bir orduya karşı kazandığı bu ünlü savaş fransa için sert bir yenilgi olmuştur.

    muharebe, henry'nin yolunu kestiği kuzey fransa'nın agincourt kenti yakınlarında gerçekleşti. d'albert, sayısal üstünlüğü elinde tutan ordusunun henry'nin küçük ve ağırlıklı olarak okçulardan oluşan ordusunu kolaylıkla yenilgiye uğratacağına inanıyordu. bu yüzden, ani ve şiddetli süvarilerine saldırılarına da güvenerek, taktiksel ayrıntılara dikkat etmeksizin birliklerini konumlandırdı. fakat işler planladığı gibi gitmedi. aslına bakılırsa, henry'nin uzun ingiliz yayı taşıyan okçuları, dünyanın en iyi okçularıydı. doğal olarak, fransızlar ne zaman saldırıya geçseler okçular geniş çaplı bir hasara yol açıyordu. dahası, d'albert bölge koşullarını yeterince göz önünde bulundurmamıştı; süvarilerinin büyük bir kısmı şiddetli yağmur ve balçık nedeniyle savaş meydanında çamura gömülüyorlardı. henry, ardında epik bir zafer bıraktı. fakat uzun vadede bakıldığında, agincourt savaşı'nın yüzyıl savaşları'nın sonucuna olan etkisi oldukça düşüktür. (all about history, mart nisan 2021 - sayı:3)

    ingiliz uzun yaylılarının etkisinin çok fazla azımsanmaması gerektiğini düşünüyorum. çünkü ingilizler bu okçulara ve ok türüne uzun zamandır yatırım yapıyorlardı. bu ok sayesinde bir piyade ile bir zırhlı arasındaki savaş gücü azımsanmayacak denli azalıyordu. ayrıca okçuların hareket kabiliyeti dönemin tankı sayılabilecek zırhlı şövalyelere karşı çok fazlaydı. atılan okların göğüs zırhına etkisi olmayabilir belki ama bir insanı öldürebilecek ya da savaş dışı bırakabilecek tek noktası göğsü değildir.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap