405 entry daha
  • 1870'de birleşen almanya aradı, o kadar basit değil diyor- dedirten basite indirgeme.

    anadolu ve balkanların ümüğünü sıkıp kurutan osmanlı varken bu kadar basit milliyetçi anlatılar arkasına saklanmak cahillik olur.

    anadolu ve balkanlar ortaçağ'da avrupa'dan daha zengin-şehirleşmiş diyarlarken osmanlı'nın altında geçen yüzyıllardan sonra bugün taşra diyarı olmaktan hala çıkamamıştır. osmanlı bu muazzam sömürü sistemine rağmen rezalet bir biçimde çökerken, herhangi ciddi bir sömürge sistemi olmayan (yani geliştikten çok sonra deniyorlar en azından diyelim) almanya ve italya muazzam hızla gelişmiştir.

    ama yüzyıllardır sömürgesi olan ispanya ve portekiz feci şekilde geri kalmıştır.

    daha da ötesi, sömürülen koloniler olan avustralya, yeni zelanda, kanada ve abd bugün dünyanın en gelişkin ekonomileri olarak başı çekmeye devam etmektedir. sonra kolonisi olmayan iskandinav ülkelerini ve isviçre'yi de unutmayalım. avusturya-macar impratorluğu için ise bir sömürü düzeni diyemeyiz ama hadi onu örnek vermeyeyim.

    anti-emperyalist retorik beceriksiz milliyetçilerin tarihte sık kullandığı bir şey olmuştur, haklı yönleri olmakla birlikte feci şekilde kolaya kaçan bir anlatıdır.

    (bkz: #115283865)
197 entry daha
hesabın var mı? giriş yap