9 entry daha
  • öznelin karşılığı olarak özneyle ilgili olan diyebiliriz. tıpkı formel yani formlarla ilgili olanda olduğu gibi. nesnel de aynı şekilde nesneyle iligili olandır diyebiliriz.
    örneğin bir pet şişeyi ele alalım bir kişi ya da bir özne veya bir suje bunun hakkında iki yargıda bulunsun:
    - bu pet şişedir
    - bu güzeldir
    burda hangisinin öznel hangisinin nesnel olduğu aşikar. ama yukarıdaki tanıma ters düşüyor gibi gözüküyor çünkü öznel olan özneyle ilgili olmalı nesnel olan nesneyle ilgili olmalı. ama iki yargı da nesne yani objeyle ilgili burda hangisininin nesnel hangisinin öznel olduğunu fark edemeyiz. bunun için bilimin yaptığı gibi kontrollü deney yapabiliriz. örneğin ilk önce objeyi sabit tutup sujeyi değiştirirsek ki burda suje bağımsız değişken olur obje ise kontrol grubu yani sabit tutulan olur. sujeyi değiştirdiğimiz halde 1. yargı değişmeyecektir ama 2. yargı değişecektir. burda 2. yargı da bağımlı değişken olur yani bağımsız değişkene(sujeye) bağlı olarak değişen ona bağlı olan öznel olan. tam tersini de yapabiliriz nesneyi değiştirirsek bu sefer 1. yargı değişir ama 2. yargı da değişebilir bir silgi onun için çirkin olabilir. burdan da şöyle bir sonuç çıkar nesnel yargılar tamamiyle nesneye bağlıdır ama öznel yargılar hem nesneye hem de özneye bağlıdır yani o da içerisinde bir nesnellik barındırır.
    burda muhtemelen bir fikir üretmiş sayılmayız ama deneysel bir şekilde nesneli kanıtlamış olduk . öznel ise daha karmaşık onu polemiğe girmemek için uzatmadım.
hesabın var mı? giriş yap