6 entry daha
  • 1880 yılında doğan kantorowicz için hayat aslında fena başlamaz. iyi bir eğitim alan genç alfred liseyi bitirdikten sonra diş hekimliği okur.

    1900'de 6 ay kadar diş hekimliği yapsa da tıp okumak ister 1905'te de bu eğitimini tamamlar. ve artık o diş hekimliği doktorudur. 1916'ya kadar dahiliye, enfeksiyon, cerrahi ve diş hekimliği alanlarında çalışır ve bu tarihte gönüllü olarak orduya katılarak doktorluğunu burada sürdürür.

    1918'de sivil hayata geri dönen doktor bonn üniversitesi'ne atanır. aynı zamanda bonn şehrinin çocuklarının ağız ve diş sağlığı da kendisine emanet edilir. hatta denir ki o tarihlerde okullarda diş klinikleri olmasını önerir; fakat bu önerisi ancak "40 yıl" sonra gerçekleşir. neyse, kantorowicz 43 yaşında ordinaryüslüğe yükselir ve adı dünyanın en iyi diş hekimlerinin arasında geçmeye başlar. ancak yaklaşmaktadır yaklaşmakta olan ve hitler 1933'te iktidara gelir. doktor ise yahudi kökenlidir. dahası kantorowicz'in geçmişte 2 kez rusya'ya gidip bir süre kalması onun komünist olduğuna dair dedikoduları da arttırır. yani nazilerin istemediği ne varsa hepsi doktorda var gibidir.

    4 nisan 1933'te almanya'daki bilim insanları hitler'e bağlılıklarını bir bildiri ile ilan ederken tabii ki kantorowicz bunu yapmaz ve "belki de şiddetten uzak durabilirim" diyerek izne çıksa da aryan ırktan olmayanların kamudan çıkartılması kanunuyla "tedbir amacıyla" arkadaşlarının tutuklanması üzerine gönüllü olarak döner ve savaş bittikten sonra yargılanacak olan öğrencisi karl friedrich schmidhuber tarafından polise teslim edilir.

    börgermoor toplama kampına gönderilen doktor için daha sıkıntılı günler başlar.
    9 ay toplama kampında kalan doktorun serbest bırakılması ile ilgili hem alman hem de türk kayıtlarında çeşitli söylemler var. ancak iki iddia daha başat durumda: birincisi atatürk'ün araya girerek bizzat kantorowicz'in türkiye'ye gönderilmesini istemesi. ikincisi ise isveç veliaht prens'in araya girerek doktorun serbest kalmasını sağlaması. ama şundan eminiz ki gazi, hitler'den kaçan bilim insanlarına kucak açar ve onların üniversiteler bünyesinde istihdam edilmesi için elinden geleni yapar. ve böylece prof. dr. pertev ata'nın da önayak olması ile doktor 1933 sonlarında istanbul üniversitesi ile 5 yıllık bir sözleşme imzalayarak türkiye'deki görevine başlar. doktorun maaşı 625 liradır ve ayrıca kantorowicz, sadece öğrencilere değil hocalara da ders vermeyi kabul eder.

    yaptığı ilk işlerden biri diş hekimliği eğitimini 4 seneye çıkarmak olur. eğitim ve sınav kurallarını düzelten doktor, meslektaşlarının derslerini de denetler. ayrıca kantorowicz, diş hekimliği okulunda cerrahi, çene ortopedisi gibi yeni bölümler kurarak eğitimi çeşitlendirir. doktora ve doçentlik sınavları için de düzenleme yapan doktor, böylece özgün bilim insanlarının yetişmesine önayak olur. bütün bunlar sayesinde ise istanbul üniversitesi tıp fakültesi uluslararası bir üne sahip olur. 1946'da tc vatandaşı olmak için başvurduğu sırada kantorowicz anavatanından çağrılır. ancak ağır kalp rahatsızlığı yüzünden gidişi 1950'yi bulur. böylece bonn'a geri dönen kantorowicz akademisyenliğinin 60. yılını kutladığı 1962'de 82 yaşında hayata veda eder.

    kaynak: https://onedio.com/…-olan-alfred-kantorowicz-958173
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap