• tüm yunanistan'ı egemenliği altına alarak oğlu büyük iskender'in imparatorluğunun temellerini attı. gençliğinde bir süre rehin kaldığı thebai'de, ünlü komutan epaminondas'tan önemli savaş taktikleri öğrendi. makedonya tahtına philippos'tan önce abisi perdikkas çıktıysa da onun iö 359'da dağlı kabililerin ayaklanması sırasında öldürülmesi üzerine philippos kral oldu. zaman yitirmeden bir makedonya ordusu kurmaya girişti. dağlı kabilileri yenerek makedonyanın sınırlarını genişletti. kentler arası antlaşmazlıklardan yararlanarak yunanistan'da egemenlik kurmak için çalıştı.
    iö 358'de altın madenlerine geçit sağlayan amphipolis'i atinalılardan aldı ve daha sonra bu bölgede fillippoi kentini kurdu. iki kent daha ele geçiren philippos, amphipolis'i atinaya geri vereceğine söz vererek yunanlıları yatıştırabildi. iö 352'de aniden harekete geçip tesalye ve manisayı işgal etti. iö 347'de ise olynthos'u ele geçirdi. sonraki yıl thebai ile ittifak kurarak, kutsal delfi kentini işgal etmiş olan phokisliler'i bozguna uğrattı.
    philippos, yunan kültürünü çok iyi özümsemiş, yetenekli bir devlet adamıydı. büyük rüşvet ve vaatlerle atinanın direnişini önledi ve yunanistan üzerinde egemenlik kurdu.iö 346'da delfi'de pythia spor yarışmalarını düzenlemekte, kendisini işgalci değil, gerçek bir yunanlı saydığını gösterdi. atinalı demosthenes, philippos'u yunan kent devlerini birbirine düşürmeyi amaçlamakla suçluyordu. oysa, philippos'u yunan kent devletleri arasındaki kavgalara son verecek ve persler'e karşı yapılacak seferde onları zafere ulaştıracak güçlü bir önder olarak görenler de vardı.
    daha sonraki yıllarda philippos egemenliğini kuzeye doğru yaymaya çalıştı. tüm yunanlıların başkomutanı olarak kabul edildi ama planlarını tamamlayamadan öldürüldü. karısı olympias'tan olan oğlu büyük iskender tahta çıktı.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap