9 entry daha
  • fulgencio batista zaldívar, kübalı asker ve diktatör. küba'nın 1933-1940 arası gayri resmi askeri lideri. 1940-1944 ve 1952-1959 yılları arasında küba'nın resmi başkanı.
    yoksul bir çiftçi ailesinin oğludur. 1921'de stenograf olarak orduya girmeden önce çok çeşitli işlerde çalıştı. orduda çavuşluğa yükseldi ve geniş bir taraftar topluluğu edindi. gerardo machado y morales diktatörlüğünün yerini alan carlos manuel de céspedes'in geçici rejimini, eylül 1933'te örgütlediği çavuşlar ayaklanması'yla devirdi ve küba'nın en güçlü adamı durumuna geldi.

    insanları iyi tanıyan batista, teröre başvurmaktansa, çevresindekileri hoş tutarak denetimini pekiştirme yolunu seçti. böylelikle ordunun, devlet memurlarının ve örgütlü işçilerin desteğini kazandı. ilk birkaç yıl ülkeyi yakınları aracılığıyla yönettikten sonra 1940 yılında başkan seçildi. kendisine büyük servetler sağlamakla birlikte, etkili bir yönetim kurdu. eğitim sistemini yaygınlaştırdı; dev bir kamu girişimleri programı uyguladı ve ekonomik büyümeyi hızlandırdı.
    1944 yılında görevinden ayrılarak yurt dışında gezilere çıktı. bir süre florida'da yaşadı ve küba'da elde ettiği büyük servetin bir bölümünü buraya yatırdı.

    kaynak:wikipedia
hesabın var mı? giriş yap