7 entry daha
  • (bkz: arz) ve (bkz: talep) dengesi sonu bulunmayan bir kaldıraç kıvamında, bazen iner bazen çıkar; ticaret yapıldığında kaldıraç hangi seviyede yakalandıysa, o nokta arzın ve talebin buluşma noktasıdır ve adına equilibrium point denir. fiyat o noktada stabil hale geçer ve ürün fiyatı belirlenmiştir artık.

    ana kaynak: [https://www.investopedia.com/…rms/e/equilibrium.asp https://www.investopedia.com/…rms/e/equilibrium.asp]

    matematiksel açıklama kaynağı: [https://www.sciencedirect.com/…ng/equilibrium-point https://www.sciencedirect.com/…ng/equilibrium-point]

    matematiksel kanıt kaynağı: [https://web.ma.utexas.edu/…opecol/lec9/equilib.html https://web.ma.utexas.edu/…opecol/lec9/equilib.html]

    birinci senaryo:
    - eğer bir ürün ya da hizmet x ülkesinde bollaşırsa, o satış ürünü ya da hizmetin fiyatının düşmesi kaçınılmaz olacaktır; o durumda talepin artmasını sağlayacaktır.

    ikinci senaryo:
    - eğer ürünlerin veya hizmetlerin az üretilmesi ile karşı karşıya kalınırsa, o ürün ve hizmetlerin piyasadaki değeri artar. doğal olarak müşterilerin alma isteği azalır. | edit: imla

    bu olsalıktan ya birisi gerçekleşir ya da diğeri. sonuç ise ya müşteriyi memnun edecektir ya da satıcıyı. piyasanın durumuna göre bazen (bkz: organik) olarak, bazen de (bkz: suni) olarak bu denge bir yerde stabil hale gelir. o geldiği noktaya equilibrium noktası denir.

    bugün bazı dev şirketler (bkz: monopoly) oluşturduğu için fiyatlara kendi kendine karar verebilmektedir. buna suni şekilde kıvam verilmiş equilibrium point ya da terminolojik olarak (bkz: command economy) diyebilirsiniz. rekabetle alakası olmayan bir ekonomidir ve genelde “ikinci senaryo” meydana gelir.

    (bkz: kapitalizm)'in işlediği ülkeler, rekabeti kasıtlı olarak üretirler ve bunun aksini yasalar yoluyla engellerler. amaç dengeyi her taraf için etik hale getirmektir. bu yol izlenirse de “birinci senaryo” ile sonuçlanacaktır. bunun terminolojik manası (bkz: serbest piyasa ekonomisi)'dir.

    son olarak, bütün uzmanların hemfikir olduğu bir kavram vardır ki (bkz: perfect competition) ne arza zeval getirir, ne de talebe. romantik romantik dans ederler uzun bir süre. aynı ya da benzer bir ürünü ya da hizmeti, birçok kişi üretir; birçok kişi satın alır. fiyat kendi kendine belirlenir ve herkes işini daha iyi yaparak ticaretini artırmayı planlar efendi efendi.
hesabın var mı? giriş yap