8 entry daha
  • sapiens kitabıyla tüm dünyaya nam salmış olan yuval noah harari'nin "homo deus" isimli kitabının 11. bölümünde bahsettiği bir çeşit "veri dini"dir.

    son günlerdeki whatsapp tartışmaları ile ilgimi yeniden celbetmiştir.

    dataizm, evrenin veri akışından meydana geldiğini ve her olgunun ya da varlığın değerinin veri işleme sürecine yaptığı katkıyla belirlendiğini öne sürer ve aynı matematik kanunlarının hem biyokimyasal hem de elektronik algoritmalara uygulanabildiğini gösterir.

    dataizm dininin en yüce değeri bilgi akışıdır. eğer yaşam bilginin devinimiyse ve biz yaşamın iyi olduğuna inanıyorsak, o halde evrendeki bilgi akışını artırmamız, derinleştirmemiz ve yaymamız gerekir. dataizme göre insan deneyimleri kutsal değildir. insanlar, zamanla gezegenimizin sınırlarını aşıp galaksiye hatta tüm evrene yayılacak “nesnelerin interneti”ni yaratma amacıyla kullanılan araçlardan ibarettir. bu kozmik bilişim sistemi, her yerde olacak ve her şeyi kontrol edecek, insanlarınsa sisteme dahil olup onunla kaynaşmaktan başka şansı kalmayacaktır.

    dataizm içi boş kehanetlerden ibaret değildir. her din gibi uygulanabilir buyrukları vardır. bir dataist her şeyden önce daha fazla kitle iletişim aracına bağlanarak veri akışını olabildiğince artırmalı ve bunun sonucu olarak olabildiğince çok bilgi üretmeli ve tüketmelidir. tıpkı diğer başarılı dinler gibi, dataizm de misyonerdir. dataizmin ikinci buyruğu her şeyin, hatta bu devasa ağa bağlanmak istemeyen kafirlerin bile sisteme bağlanmasını emreder.

    evrenin, yaşam ağına bağlanmayan ve dahil olmayan hiçbir parçası kalmamalıdır. veri akışını engellemek günahların en büyüğüdür. ölüm, veri akışının kesilmesinin ötesinde nedir ki? nitekim dataizm bilgi edinme özgürlüğünü her şeyden üstün tutar.

    yakın gelecekte nesnelerin interneti, sürümü yükseltilmiş insan algoritmalarının bile başa çıkamayacağı hızda ve boyutlarda veri akışı üretebilir. nasıl ki motorlu taşıtlar çıkıp at arabalarının yerini aldığında atların sürümünü yükseltmeyip onları emekliye ayırdıysak, bir gün büyük veri’yle beslenmiş nesnelerin interneti de homo sapiens’i emekliye ayırıp kendi hükümranlığını ilan edebilir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap