5 entry daha
  • taylor swift'in dokuzuncu stüdyo albümü evermore'un şarkılarından biri.

    swift'in albümlerinde bazen öyle şarkılar çıkar ki, direkt dinleyicinin ruhuna dokunur. şarkıda yaşanan acıyı doğrudan hissedersiniz. albümün en bilinen ya da en sevilen şarkısı değildir ama dinleyiciye en dokunan şarkısıdır. swift'in şarkı yazarı olarak en çok parladığı noktadır bu şarkı. champagne problems muhtemelen all too well, last kiss, cornelia street, seven, breathe, dancing with our hands tied ve this love'ın yanındaki yerini aldı.

    bir piyano ballad olan şarkı gelecek planlarını birbirinden çok farklı olan sevgilileri konu alıyor. kadının bakış açısından anlatılan ve onun hüznünü yansıtan şarkıda evlenme teklifi ederken terk edilen bir erkeği görüyoruz. zira aynı gün kadının oraya gelme sebebi ayrılmak istediğini söylemesi. nihayetinde kadın erkeğin evlenme teklifini reddediyor ve neden olarak da çok büyük bir sebep açıklayamıyor. sadece kişisel birtakım sorunları olduğunu biliyoruz.

    "champagne problems" deyimi tam da bu noktada devreye giriyor. kadın muhtemelen bazı içsel/psikolojik problemler yaşıyor, somut olarak kabul edilebilecek bir şey yok ortada. birisi neden reddettin diye sorsa vereceği cevap asla ciddiye alınmayacak türden. champagne problems deyim olarak çok ciddi sorunlar varken önemsiz şeyler arasında seçim yapmakta zorluk çekenler için kullanılan bir kalıp. çok ağır bir hastanın yanına gidip yatak örtüsünün beyaz ya da mavi olmasını tartışmak gibi. kadının erkeği ortada bırakmasının nedeni de böyle eften püften olarak görülüyor ki kadının kendisi de ortaya bir şey koymuyor zaten.

    birinci tekil bakış açısıyla ele alınan şarkı, kadının karşı tarafın acısını ve kendi yaptıklarını anlatmasıyla başlıyor. şarkı boyunca anlatıcı yaptıklarının hepsini üstlenip sorumluluğu tamamen kendi üstüne alıyor. özellikle bridge kısmında daha da ortaya çıkıyor.

    "your midas touch on the chevy door"

    midas, yunan mitolojisinde dokunduğu her şeyi altına çevirmesiyle bilinen bir kralın ismi. chevy ise ucuzluğuyla bilinen orta segment ve yaygın bir araba markası. bir tarafta her şeyin değerini artıran biri, diğer tarafta bir basitlik abidesi.

    şarkının sonunda ise anlatıcı üçüncü tekil şahısa geçerek erkeğe hak ettiği mutluluğu veriyor. erkeğin, ona hak ettiği değeri veren ve evlenmeyi kabul eden birine teklif etmesiyle şarkı bitiyor. artık onu terk eden kadını ve onun önemsiz sorunlarını hatırlamak zorunda değil.

    şarkı genel olarak bir şiirin bestelenmesi gibi. sadece kullanılan dil değil, benzetme, ses uyumu, aliterasyon gibi birçok söz sanatı olması açısından da edebi değeri inanılmaz yüksek bir parça. şarkı incelemesinden ziyade şiir incelemesi yapmamız gerekiyor tüm hikayeyi anlamak için.

    swift bununla da kalmıyor. normalde champagne problems bir deyim ama bir şekilde şarkıda gerçek anlamıyla da kullanmayı başarıyor. her iki anlamı da çok büyük ustalıkla yediriyor.

    "you told your family for a reason
    you couldn't keep it in
    your sister splashed out on the bottle
    now no one's celebrating

    dom pérignon, you brought it
    no crowd of friends applauded
    your hometown skeptics called it
    champagne problems"

    erkek teklifinin kabul edilmeyeceğini aklının ucundan bile geçirmiyor. o kadar mutlu ki teklif etmeden önce ailesine anlatıyor. kız kardeşi de bu haberi kutlamak için dom pérignon marka şampanya alıyor. ancak gecenin sonu hayal kırıklığıyla bitince şampanya da ellerinde kalıyor. kutlanmaya değer bir şey yok çünkü.

    dahası da var, bu şarkı folklore albümünün ilk şarkısı the 1'la bağlantılı olabilir. o şarkıda bir sebepten ötürü ayrılan eski sevgililerin yıllar sonra tekrar karşılaşmasını konu alıyordu ve kadın "savunacak hiçbir şeyim yok" diyordu, tıpkı bu şarkıda olduğu gibi. eğer geniş yorumlarsak evermore'daki closure şarkısı bu hikayede geçen erkeğin bakış açısı olabilir, sözleri champagne problems'la çok uyumlu.

    swift'in, takma ismi william bowery olan erkek arkadaşı joe alwyn'le yazdığı bu şarkıyı bu kadar hüzünlü yapan şey hikayenin kendisinden çok anlatılma biçimi. başından hiç böyle bir şey geçmemiş ve muhtemelen hiç geçmeyecek kişilere bile sanki elinde yüzüğüyle yerde kalakalmış o erkekmiş gibi hissettirdiği için bu derece etkili. sadece albümün değil, swift'in kariyerinin de en iyi şarkılarından biri olarak tarihteki yerini aldı.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap