7 entry daha
  • bir ekonomik tetikçinin itirafları olması lazım doğru isminin.
    bugünlerde ikiniciside piyasaya çıktı. mutlaka okuyun. en etkilendiğim kitaplardan birisi. hani yeni bir elektronik cihaz alırsınız, kullanma kılavuzunu okumadan çalıştırmaya yönelirsiniz ama olmaz, sonra kılavuzu okursunuz ve herşey yolunda gider, cihaz çalışır ve sizde çalışma mantığını anlarsınız. işte bu kitapta ülke nasıl sömürülür onun kılavuzu. amerika'nın başta petrol ve doğalgaz olmak üzere yeraltı zenginliğine sahip ülkeleri modern sömürge yapmak için başvurduğu yolları göreceksiniz. ilk başta ülkelere, çeşitli kuruluşlarla ( mesela imf, world bank... ) altından kalkamayacakları kadar borç veriyorlar, sonra uzun yıllar sürüyor geri ödemesi. e tabi ülkenin ekonomisi sağlıklı olmadığı için ödeyemiyor. bu sefer başlıyor yeraltı zenginliklerini satmaya.

    eğer ülkenin yöneticileri buna kanmayacak kadar akıllı yada ülkelerini satmayacak kadar dürüstlerse bu sefer çakallar devreye giriyor. bunlar sözkonusu ülkede suikast, halk ayaklanması gibi olayları organize ediyor. 1950'li yıllardan bu yana çeşitli örnekleri var. endonezya, küba, iran.

    eğer ülkenin yöneticileri bir yolunu bulup bundanda sıyrılırsa bu sefer tek yol kalmıştır. abd ordusu müdahele eder. buna en güncel örnek ırak. hani nerede savaş nedeni sayılan nükleer başlıklı füzeler ve silahlar? çıkmadı hiçbiri. ama ırak petrolü payedildi çoktan.

    bu kadar yeter sanırım. lütfen zaman ayırın ve kitabı okuyun. artık sıkıldım ben bu oyundan.
140 entry daha
hesabın var mı? giriş yap