8 entry daha
  • aşağıdaki dizeler, ramana maharshi'nin öğretilerine dair en güvenilir metinlerden biri olan "guru vachaka kovai" adlı eserden alınmadır. bu metin ramana'nın öğrencisi murugunar tarafından yazılmış, sonrasında da ramana tarafından kontrol edilip düzeltilmiştir. işte ızdırabın kökenine, "yapan" olma düşüncemize dair, ramana'nın bir başka takipçisi sri sadhu om'un da yorumlarıyla bazı dizeler:

    466 yalnızca "yapan" olma duygusunu kaybedenler barışın saf mutluluğunu haiz olacaktır. ondandır ki, bu yapan olma duygusu aptalcadır ve tek başına bütün şeytani meyveleri getiren zehirli bir tohumdur.

    467 böyle devam etmek, dur durak bilmeyen düşüncelere kapılmak, "bunu yapmalı, bundan vazgeçmeliyim" gibi eylemlere bunlar çok önemliymiş gibi girişmek yerine, ruhumuzun efendisi olan tanrının lütfu bizi nasıl yönlendiriyorsa o şekilde davranmak ona tapınmanın en doğru yoludur.

    476 bireysellik yanılgısı -yani ego, 'ben eylemlerin yapanıyım'- tümüyle yok edilirse, bir insan eylem içinde olsa da olmasa da eylemsizliği kazanmıştır.

    sri sadhu om'un yorumu: insanlar genellikle eylemsizliği kazanmanın hareketsiz durmak ve bütün aktivitleri bırakmak olduğunu düşünür. bu yanlıştır. sri bhagavan ramana, yapan olma duygusunu kaybetmenin asıl eylemsizlik olduğunu, bunun da nishkamya karma -arzusuz ve beklentisiz eylem- olduğunu söyler.

    470 bugün sizi doyuran tanrı hep doyuracaktır. bu yüzden endişesiz yaşayın, tüm yükünüzü onun önüne atarak yarını veya geleceği düşünmeyin.

    471 'lord siva'nın ellerinde bir araç olmalıyım' niyetiyle yapılan dua, tapınma ve yoga bile, tümüyle kendini teslimiyete engeldir, ki bu ona hizmet etmenin en yüksek şeklidir.

    sri sadhu om'un yorumu: 'ben tanrının ellerinde bir aracım' düşüncesi bile egonun bireyselliğini korumasını sağladığı için, tümüyle kendini teslimiyete -benliksizliğe- doğrudan karşı çıkmaktadır. dualarla, tapınmalarla, yogayla ve bunun gibi erdemli hareketlerle tanrıdan güç elde etmeye çalışan ve dünyaya iyilik yapmanın ruhani görevleri olduğunu düşünen iyi huylu insanlar yok mudur? işte bu dizede, böyle çabaların bile sadece egoya hizmet ettiği ve bu yüzden kendini teslimiyetle çakıştığı ortaya atılmıştır.
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap