6 entry daha
  • bu anlaşma öncesi ibrahim paşa, babası kavalalı mehmed ali paşa'ya yazdığı mektupta şu üç yerden asla vazgeçmemesini ister: alanya, antalya ve mersin. tabi oğlanın aklında 'buralara ilerde akın akın rus gelir, turizmden parayı götürürüz' falan yok; kereste var. dönemin en mühim hammadde ve yakıt kaynaklarından biridir kereste ve de mısır orman fakiridir. bu yüzden kıbrıs'tan, anadolu'dan, sudan'dan ve avrupa'dan ithal edildiği ve buna hayli para harcandığını bildiği için babasına anadolu'nun güneyini hatırlatır:

    "bu yerlerin talep edilmesi, bu bölgelerin ağaçları açısından zengin olmasına dayanır ve kerestelik ağaçlara sahip toprakları olmayan her ulus, donanmasının bakımında büyük güçlüklerle karşılaşacaktır. tüm bunlar çok aşikârdır. bildiğiniz gibi, ingiltere orman açısından fakir bir ülkedir ve avusturya'dan kereste tedarik etmek istediğinde, bu talebi geri çevrilmişti. mısır da aynı konumdadır. sizden almış olduğum ve 'oğlum istanbul'un ordusuyla mücadele ederken kereste konusuna olanca ihtimamı göster' dediğiniz buyruk da önerimi teyit etmektedir."
    khaled fahmy, paşanın adamları/kavalalı mehmed ali paşa, çev. deniz zarakolu, ordu ve modern mısır, istanbul bilgi üniversitesi yay., istanbul, 2010, s.49.
hesabın var mı? giriş yap