2 entry daha
  • tarihin gördüğü en zeki ve başarılı askerlerinden bir tanesidir. (bkz: akenaton)'un yüzyıllardır süre gelen geleneği bir gecede kırarak tek tanrı inanışına geçmesini fırsat bilerek önce ordu ve halkın gücünü arkasına almış, bu süre içinde tüm gruplarla ilişkilerini harika düzeyde tutmuş, stratejileriyle hanedanlığa karşı en ciddi ve büyük başkaldırıları ve müttefik birleşmeleri bastırmış bir generaldir. akenaton'un zehirlenmesinde rahiplerle işbirliği yapmış olma ihtimali oldukça yüksektir.

    9 yaşında tahta gelen (bkz: tutankamon)'u hep dışarıda tutup, (bkz: ay) ile birlikte hanedanı yönetmiştir. tutankamon büyüyüp kendisinden beklenmedik şekilde başarılı ve baskın bir kral olabileceğini gösterince, vezir ay ile riskli ve acımasız planlar yapmışlardır. tutankamon'un kafasında ciddi hasarı (bkz: mitanni baskını) sonrası horemheb'in vermiş olma ihtimali oldukça yüksektir. genç firavunun ölümünden sonra dul kraliçe (bkz: ankhesenamen) ile evlenen ay tahta geçmiş, ve bir süre sonra da, firavun ve kraliyet kanı taşımasa da, general horemheb tahta geçerek hanedanlığa uzun seneler hükmetmiştir.

    ay yalnızca 4 yıl tahtta kalmış ve bu durum da horemheb'in ay'ın ölümünde de bir parmağı olduğu konusunda bazı şüpheler doğurmuştur. tarihçiler de bu konuda bölünmüşlerdir.

    veziri (bkz: ramses)'i firavun ilan etmiştir ve hiç çocuğu olmamıştır. meşhur (bkz: ramses ıı)'nin biyolojik dedesi değildir. ağır emirlerle ve baskılarla piramit, tapınak, belge, yazıtlarda yer alan tek tanrıcılığa dair tüm bilgi ve resimleri sildirmiş, yok ettirmiştir.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap