2 entry daha
  • venezuelalı şair ve yazar fernando baez’in, sümer kil tabletlerinden 2003 yılında ırak ulusal kütüphanesi’ndeki elyazmaları ve sanat eserlerinin yok edilişine kadar uzanan bir yelpazede kitap kıyımını ele aldığı kitabıdır.

    kitap, antik dünya, bizans döneminden 19. yüzyıla, 20. yüzyıldan günümüze adı altında üç temel kısımdan oluşuyor. bana göre kitabın ilk iki kısmı biraz zayıf kalmaktadır. kitapta yer alan bir kaç ilginç anektodu paylaşmak istiyorum.

    1933 yılında naziler’in kitap yakması üzerine, bir gazeteciye verdiği demeçte sigmund freud şunları söylemiş; “ kitap yakmak, insanlık tarihinde önemli bir yol aldığımızı gösteriyor. orta çağda olsak, muhtelemen beni yakarlardı, oysa şimdi sadece eserlerimi yakıyorlar.”

    ernst schertel’e büyük hayranlık duyan adolf hitler, yazarın büyü: tarih, kuram, uygulama isimli kitabında, “şeytanın tohumlarını taşımayan biri yeni bir dünya yaratamaz” cümlesinin altını kalemle çizmiştir.

    yine kitapta anlatıldığına göre naziler, kendilerine karşı şifreli mesajlar içeriyor diye yunanca bir homeros kopyasına el koymuşlar.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap