4 entry daha
  • james george frazer’in nuh tufanı üzerine yazdığı başvuru kitabıdır.

    yaratılış’ta anlatılan büyük tufan’ın özgün olmadığını, sümer kaynaklarından kopyalandığını açıklar. dünyanın birçok yerinden derlediği tufan hikayelerinin pek çoğunun okyanus, deniz veya nehir kıyılarında olduğunu söylemektedir. bahsedilen yerler deprem bölgesidir ve deprem sonrası oluşan deniz taşkınları birçok yeri sular altında bırakmıştır.

    yazar, büyük tufan hikayelerinin kökeni üzerine;
    --- spoiler ---
    bu tutumda, babil ve yahudi büyük sel geleneklerinin açıklanması fırat ve dicle'nin aşağı vadilerindeki yıllık şiddetli yağışlar ve ermenistan dağlarındaki karların erimesiyle maruz kaldıkları taşkınlar ile öngörülmüştür. bize anlatılana göre "hikayenin temeli, babil'de birkaç ay süren ve esnasında fırat vadisindeki bölgelerinin tamamının sular altında kaldığı yağmurlu ve fırtınalı sezondan oluşan yıllık doğa olayıdır. yahudi tufan hikayesi, derin iz bırakan, özellikle yıkıcı olan bir mevsimi hatırlatmaktadır ve ashurbanipal'in kütüphanesinde bulunan kil tabletler, hikayenin geçtiği yerel lokasyonu doğrulamaktadır."

    öyleyse genel olarak, bazı ve muhtemelen birçok tufani geleneğin, şiddetli yağmur, deprem dalgaları veya diğer sebeplerin sonucunda olsa da gerçekten vuku bulan sellerin sadece abartılmış versiyonları olduğunu düşünmek için haklı sebep bulunmaktadır. bu nedenle, bu tip geleneklerin tamamı kısmen söylencesel kısmen de mitiktir: gerçekten vuku bulan sellerin hatıralarını korudukları ölçüde söylenceseldir; hiçbir zaman gerçekleşmemiş olan evrensel tufanları anlattıkları ölçüde mitiktir.
    --- spoiler ---
    ifadelerini kullanmıştır.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap