40 entry daha
  • çocuklarına açık fikirli olmayı öğretmek isteyen her ebeveynin okutması gereken kitap. hatta herkesin bir şekilde okuması için 100 temel eser arasına alınması şart.

    --- spoiler ---

    kitap 2 boyutlu bir evrende yaşayan bir karenin hikayesini anlatıyor.
    karemiz devlet dairesindeki işinde kendi halinde gidip gelmekte.
    yaşadığı 2 boyutlu dünyada cisimlerin sadece önlerini ve arkalarını görebiliyor:)

    dünyanın kendi içinde bir sınıf ayrımı var. bir cismin ne kadar çok köşesi varsa, o kadar soylu sayılıyor. tabii tam yuvarlak daireler sonsuz köşeli ve en üst sınıf.

    bu kare bir gün başka bir kareyle tanışır.
    ama o karenin bir sırrı vardır. kendisi aslında bir küptür.
    ama 2 boyutlu düzlemi ziyaret ettiğinde, vücudunun sadece 1 kısmı düzleme sığdığından o kısım bir kare olarak görünmekte.
    bu sırrını devlet memuru karemize anlatır.

    kare tabii ki inanmaz. 3. boyutu kafasında bile canlandıramaz.
    küp de onu tek boyutlu bir "doğru"ya götürür. doğruda sadece yanyana noktalar olduğu için kendilerinin de sadece 1 noktası bu doğruya temas eder.

    doğruda hayat çok zordur. çünkü noktalar sadece sağa ve sola hareket edebilmektedir:) ve sağında / solunda hangi nokta varsa ömrünün sonuna kadar onlarla yaşarsın. ileri geri gitme şansın yok.

    karemiz aradaki farkı anlar. doğrudaki noktalara 2. boyuttan bahseder. tabii ki ona inanmazlar. delirdiğini düşünürler.

    o da 2. boyuta döner. 2. boyuttaki tanıdıklarına 3. boyuttan insanlarla tanıştığını anlatır. kimse ona inanmaz. hatta sapkın fikirleriyle gençleri zehirlediğini düşünüp toplumdan aforoz ederler. o da 3. boyuta göç eder.

    orada mutlu bir hayata başlar. ama bir kere ufku açılmıştır. 3. boyutta da bir dördüncü boyutun olup olamayacağını sorgulamaya başlar. 3. boyuttakiler bunu bir hakaret olarak alır. çünkü en üstün boyut zaten budur. daha ötesi ne olabilir ki?

    --- spoiler ---
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap