8 entry daha
  • sadece avrupa'nın değil, dünyanın en önemli yönetmenlerinden (bkz: theo angelopoulos)'un 1975'te berlin film festivali'nde ilk gösterimini yaptığı ve tarih üçlemesi olarak adlandırdığı filmlerinin kumpanya adıyla türkçeleştirilen 235 dakikalık 2. filmidir.
    epik sinemanın en önemli temsilcilerinden ve uzun plan-sekans ustası olan angelopoulos, bu filmde yunan yakın tarihine ışık tutar. bunlar; metaxas diktatörlüğü, italyanlarla savaş, nazi işgali, sağ ve sol yunan güçleri arasında yaşanan yunan iç savaşı ve yunan politikasına ingiliz ve amerikan müdahaleleridir.
    gezici bir tiyatro kumpanyası, 1939 -1952 yıllarını kapsayacak uzun bir yunanistan turnesine çıkmıştır. uğradıkları her kasaba, köy ve ada’da "çoban kızı gorfo" adlı kırsal oyunu sergilemektedirler.
    gittikleri her yerde oyun bir şekilde, en çok da savaş nedeniyle kesintiye uğrar. fakat kumpanya oyunu sergilemeye devam eder.
    film bir yandan yunan trajedilerinden olan orestes'e gönderme yapar. angelopoulos, dan fainaru tarafından derlenen ve adını taşıyan kitaptaki söyleşisinde orestes'in devrimi temsil ettiğini söyler.
    kumpanya bir direniş öyküsüdür. daha başından kaybedileceği bilinen bir direniş. yönetmen filmin merkezine, önce faşist istilacılara, sonra ordu ile birlikte ingilizlere karşı savaşan komünistleri koymuştur. ütopik sosyalist olduğunu anladığımız angelopoulos, bir söyleşisinde, ülkesindeki demokrasiyi tatsız bulduğunu, dünyanın küçük ya da büyük ütopyalar olduğu zaman ilerlediğini söylemişti.
    ağlayan çayır(the weeping meadow)'da olduğu gibi, sahne geçişleri ve kurgusu ile seyirciyi zorlamasına karşın, film, iyi bir politik sinema örneğidir.
    filmin, angelopoulos hüznüne yakışır muhteşem müzikleri loukianos kilaidonis'e ait.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap