• *
    ordinaryüs prof. mükrimin halil yinanç: 1900 yılında mara$'ın *'ın elbistan ilçesinde doğmu$tur.
    ilk öğretimine burada ba$lamı$ ve daha sonra babasının kadılık mesleği dolayısıyla malatya, mardin ve diyarbakir'da devam etmi$ ve sonunda istanbul'a gelerek eğitimini gelenbevi sultanisi'nde tamamlami$tir. 1916'da i.ü. edebiyat fakültesi tarih bölümüne kaydolmu$ ve burayi 1919 yilinda bitirerek mekteb-i mülkiyeye girmi$ (siyasal bilgiler fakültesi) ve burayida 1921'de bitirmi$tir.
    kisa süren tarih öğretmenliğinin ardindan "tarih-i osmanî encümeni" kütüphanesinde çali$mi$ 1925'te fransaya gönderilerek iki yil kütüphanelerde ara$timalarda bulunmu$tur. yurda döndükten sonra kütüphaneceliğe ve tarih öğretmenliğine devam etmi$tir.
    1933 yilinda mezun olduğu tarih bölümünde doçent olarak göreve ba$lami$tir. 1941 yilinda profesör olan yinanç hoca 1946'da çikan üniversiteler kanunu ile edebiyat fakültesi tarih bölümünde çe$itli tarih kürsüleri kurulunca (eski çağ, ortaçağ ws.) yilardir çali$makta olduğu alanin yani ortaçağ kürsüsünün ilk ba$kani olur. 1957 yilinda ise ordinaryüs ünvanını alır.

    hayatı fakültede ve kütüphanelerde geçen, anadolu'nun türkler tarafından fethini anlatan ve yazan ilk cumhuriyet dönemi akademisyeni olan "yinanç hoca" 22 aralık 1961 tarihinde hayata veda etmi$tir.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap