8 entry daha
  • 21 yıldır "tek parçalı kırılacak", "1509 depreminin tekrarı olacak", "en az 7,7 olacak" tezlerini duyduğumuz bilim insanlarının üvey evladıdır bu deprem. kendi hipotezlerini yanlışlama ihtimali nedeniyle ya görmezden gelirler, ya da "o zaten düşey atımlı fayda meydana geldi, kaf'ı etkilemez" gibi bahanelere sığınırlar.

    doğu marmara'da ve özellikle de istanbul'da büyük hasara neden olmuş, başta suriçi olmak üzere prens adaları'ndan edirne'ye kadar hasara neden olmuş bu deprem hakkında çok detaylı bir türkçe kaynağa, tesadüfen rastladım. sema küçükalioğlu özkılıç tarafından yazılan ve iş bankası kültür yayınları tarafından basılan 1894 depremi ve istanbul kitabı, hem çok detaylı bir inceleme sunuyor, hem de basım tarzı nedeniyle rahatlıkla okunabiliyor.

    kitapta 1509 ve 1766 depremlerinden sonra yıkılmadığı iddia edilen dersaadet ve topkapı surlarının bu depremde ne kadar hasar aldığından tutun da, hasar gören yapıların sokak sokak tutulan kaydına kadar çok geniş bir araştırma var depreme dair. 1894 depremine dair, maalesef önemli bir kısmı bilim insanları tarafından ortaya atılan sözde bilim mitlerinin birçoğu, bu kitapla dağıtılmış.

    not: mesaj yazıp "olacak mı olmayacak mı şimdi?" diye sormayın. olacak tabii ki, marmara'da depremden kaçış yok. her kim size deprem olmayacak veya olacak ama hiçbir yeri yıkmayacak diyorsa bilin ki yalan söylüyordur.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap