2 entry daha
  • 697 yılında kurulduğu düşünülürse, 1100 yıllık bir dönem boyunca ayakta kalmıştır. tam olarak bilemesem de bu bir rekor olabilir.

    italya'nın köşesinde merkezlenmiş bu cumhuriyet italya'dan çok adriyatik kıyısında ve ege adalarında yayılmıştır. dalmaçya şeridi, korfu ve diğer ion adaları, girit, mora kıyılarında uzun süre egemen olmuşlardır. yani epey dağınık bir ticaret şirketidir.

    15. yüzyılda altın çağını yaşamış, fakat akdeniz ticaret yollarının coğrafi keşifler sonucu gerilemesi sonucu nüfuzunu kaybetmeye başlamıştır. osmanlı imparatorluğu ile bu konuda benzerdir, fakat akdeniz deniz ticaretine çok daha fazla bağlı olduğu için; hatta bağlı ne kelime, devletin amacı akdeniz'de ticaret yapmak olduğu için imparatorluktan çok daha kötü bir şekilde etkilenmiştir. yine de neredeyse 19. yüzyıla kadar ulaşmayı başarmıştır. kaldı ki yok olmamış, italyan birliği'ne dahil olmayı seçmiştir.

    osmanlı imparatorluğu'nun genişlemesinden çok çekmiştir. iki devlet o ada benim şu ada senin şeklinde yayılmışken savaşlar kaçınılmaz olmuş, denizde ve karada yüzyıllarca savaşmışlardır, ta ki avusturya imparatorluğu ikisi için de birbirlerinden daha tehlikeli hale gelene kadar.
19 entry daha
hesabın var mı? giriş yap