5 entry daha
  • medeniyetleri - antrpolojik ya da sosyolojik anlamda değil astrobiyolojik anlamda - (bkz: dünya dışı yaşam) enerji tüketimlerine ve dolayısı ile teknolojik gelişmişliklerine göre sınıflayan bir teorik ölçektir. (bkz: teorik fizik)

    tip 1 medeniyetler kendi gezenlerindeki tüm enerji kaynaklarına tam anlamı ile hakim olmakla birlikte tüm gezegeni kontrol eden ve kendi sistemleri içersindeki diğer gezegenlere yerleşip yakın yıldızlara mekik gönderebilen düzeyde medeniyetlerdir.

    tip 2 medeniyetler kendi sistemlerindeki yıldızın/ların enerjisine hakim olabilen (bkz: dyson küresi) ve bu sayede tüm sistemdeki gezegenlerde mutlak hakimiyet sağlamış, galaksideki diğer sistemlerde koloniler kurmaya başlamış medeniyetlerdir.

    tip 3 medeniyetler tip iki medeniyetlerin sahip olduğu enerji kullanım ve kontrolü tüm galaksiye genişletmiş, karadelikleri ve galaksideki tüm yıldızları enerji kaynağı olarak kullanabilen galakside mutlak hakimiyet kurmuş medeniyetlerdir. örneğin star wars 'daki imparatorluk tip 3 olma çabasındaki bir medeniyettir (ancak tip 2'ye tip 3'e olduklarından daha yakınlar) ve her şey planlandığı gibi gitmiş olsa birkaç yüzyıl (belki bin) içinde gerçek bir tip 3 medeniyet olacaklardır.

    tip 4 medeniyet ise artık bilim kurgunun sınırlarını zorlayan bir seviyedir. galaksinin ötesine yayılmış, birden fazla galaksi ve galaksi kümesine hakim olmuş, evrenin derinliklerine ulaşma çabası olan varsayımsal medeniyetleri konu alır.

    herne kadar ölçek 4'de bitsede (teori o ya) bir 5. tip medeniyet kurgusu yapıla bilir. oda karanlık enerji ve karanlık madde gibi evrenin yapı taşı olan kuvvetleri ve büyük patlama gibi bizim evrenimizin toplam enerjinisin de ötesinde kuvvetlere hükmedebilen; eğer var ise çoklu evrenlere de hükmedebilen boyutlar arası medeniyetlerdir. böyle bir medeniyet var ise dahi onu tek bir kelimeden başka bir kavramla açıklamak biz 21. yy dünyalıları için beyhudedir, o da : tanrı

    biz 21. yy insancıkları ise bu skalada yaklaşık olarak 0.75 tip medeniyete tekabül ediyoruz. yani tip 0 olan karınca medeniyetine yaklaşık tip 2.5 olan star wars'daki cumhuriyet'e kıyasla daha yakınız.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap