36 entry daha
  • o güne kadar dünyanın hakimi gibi görünen avrupa kıtası ikinci dünya savaşı sonunda yerlebir olmuştur. fransız halkı dışında herkes fransanın savaştaki zayıflığını görmüş ve artık fransanın eski imparatorluk günlerinden uzaklaştığını, başka bir deyişle bundan sonra uzunca bir süre bi halt olamayacağını anlamıştır. almanya ve italya savaştan yenik çıkar ve kaderini müttefik devletlere teslim eder. ingilterenin pili bitmiştir, bir çok sömürgesini savaşta yardım alabilmek için amerikaya vermiş, tüm sanayisi yıkılmış, kendini besleyemeyecek yardıma muhtaç bir duruma gelmiştir. japonya da aynı şekilde dünya sahnesinden çekilir ve konferansta kaderinin belirlenmesini beklemeye başlar.

    avrupanın dünyanın merkezi olmaktan çıkmaya başladığı bu ortamda savaşın iki galibi vardır: amerika ve rusya. bundan sonra bu iki devlet dünyanın geleceği hakkında kararlar verecek, diğer devletlerse bu iki devletin etrafında kümelenmeye başlayacaktır.

    işte yirminci yüzyılın ikinci yarısında tüm devletlerin bu iki uç kutup etrafında kümelendiği statükoya soğuk savaş denir. kore savaşına katılan ve bir nato üyesi olan türkiye bu savaşta "askeri anlamda" birinci dünya ülkeleri arasında yer almıştır.
317 entry daha
hesabın var mı? giriş yap