• 1919 yılında bu bölgede çok az sayıda yahudi bulunuyordu. ilerleyen yıllarda göç sayısı yavaş yavaş artmış olsa da ikinci dünya savaşına kadar bölgedeki arap yoğunluğu çok daha fazlaydı. ingiltere'nin birinci dünya savaşı sonrası dönemde birinci dünya savaşında bölgedeki arap devletlerine verdiği sözleri tutmak istemesi ve filistin bölgesinin ingiliz mandası olarak kalmasından yana tavır koyması burada bir yahudi devletinin kurulmasını imkansız hale getirmekteydi.

    ikinci dünya savaşına yaklaşılan yıllarda, hitlerin almanyada yahudilere karşı uyguladığı politika, çok büyük miktarda yahudinin bu ülkeden ayrılmasına sebep oldu. oysa savaşa doğru sürüklenen dünya silahlanma derdindeydi ve ne ingilterede ne amerikada ne de başka bir ülkede, almanyadan akan milyonlarca yahudiye yer yoktu. bunun üzerine almanyayı terkeden yahudiler sistematik birbiçimde bir ingiliz sömürgesi olan filistine yerleştirildi.

    yeterli eğitim almamış arap kökenli fakir filistin halkının, iyi eğitim almış, güçlü bir sermayeye sahip yahudi kökenli grupla başetme şansı yoktu. derken, ikinci dünya savaşının patlak vermesi ve savaşın sonunda yahudi esir kamplarının ortaya çıkması, yahudileri bütün dünya gözünde mağdur, yardıma muhtaç bir millet konumuna yükseltti.

    ingiliz yönetimi bölgede kurulacak bir yahudi devletinin arapları fazlasıyla kızdıracağını bilse de, kamuoyundan gelen baskıya dayanamadı ve filistindeki egemenlik haklarının bir bölümünden vazgeçip israilin kurulmasına izin verdi.

    böylece zaten uzun zamandır silahlı mücadele veren göçmen yahudiler 14 mayıs 1948'de israil'in kurulduğunu ilan etti.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap