14 entry daha
  • zen budizm felsefesinde aydınlanma manasına gelen japonca kelime, (korecesi oh, turkcesi aha dir).. kelime manası anlamak, aydinlanmaktir fakat tam anlamıyla mevcut olmayı, mutlak varlığımizi, gercekligi tam olarak anlamayı simgeler. zen budizm'e göre her an olabilecek kısa bir uyanış satori olabilir. (bkz: #7921941) satori, yurumeyi yeni ogrenen bir bebegin defalarca duse kalka gosterdigi efor sonucu gunun birinde durup dururken aniden ayaga kalkip o andan itibaren devamli yuruyebilmesi gibidir (yillar sonra yolda yururken bir arabanin size carpmasi sonucu olmeniz de olsa olsa bad karma dir).

    koan calismalari bir cok zen rahibinin satoriye ulasmada kullandigi geleneksel bir metoddur ama tek yol degildir. zazen satori ye ulasmanin temelini olusturur. bu uyanis kısa, bir anlık bir deneyimi ifade etse de satoriye ulaşmak uzun ve disiplinli bir çalışma gerektirir.

    mesela saatlerce deliler gibi aradığınız gözlüğünüzün burnunuzun üstünde olduğunu farkettiğiniz an yaşadığınız deneyim, küçük bir tür satori'dir. uyanış kısadır ama o andan itibaren her şeyi daha iyi görebilirsiniz.
88 entry daha
hesabın var mı? giriş yap