6 entry daha
  • magazine den türemiş fanzine kelimesinin kisaltilmis hali diyebiliriz.genellikle az sayida basilan, kar amaci gütmeyen bir olusum. içerdiği konular kişisel, politik, sosyal...vs olabilir. popüler kültürden ziyade genellikle altkültürlerin ifade biçimi olarak ortaya çıkmıştır. kökleri çok daha öncesine dayansa da 70lerin sonlarına beliren punk akımıyla birlikte fotokopi yoluyla çoğaltılan punk zine ler ortaya çıkar.
    1980lerden sonra zineler artik fanzine olmaktan cikip altkültürün bir sanat biçimine dönüşür.
    1990larda riot grrrl ortami zine olayinda patlama yaratir. bu zineler içerik ve biçimiyle daha kabataslak, daha müstehcen; sesiyle daha yüzleştirmeci ve politiktir. kadinlarin bu işe el atmasıyla toplumsal cinsiyet konularında elde ele, kulaktan kulağa yayılan kısmi bir bilinçlendirme hareketine söz sahipliği yapar.
    90ların sonlarına kadar şimdikinden daha derli toplu, daha konsantre olan diy oluşumunun başlıca simgesidir.
    90ların sonlarında ise zineler artik kütüphanelerde ve kitapcilarda bulunabilecek; konu itibariyle don cesitlerinden dolap yapimina, müzikten çevreciliğe, şiirden daha birçok şeye kadar uzanan pek renkli bir şeye dömüşmüştür.
    zineler internetin yayilmasiyla webzine, ezine, zartzine, zurtzine oluverir. bloglar belki de bunun şimdiki son noktasıdır.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap