6 entry daha
  • histeri veya isteri, şuur altındaki baskılanmış olan doyumsuz isteklerin ve hayallerin özellikle duygusal reaksiyonlarda taşkınlık, ani sinirlenme ve geçici kimlik değişimi gibi çeşitli psikosomatik şikayetlerle belirgin olan pisikonevrotik bir hastalıktır. histerik hasta, kendindeki ruh sağlığının bozukluğundan habersizdir.

    histeri kelimesi, eski yunancada rahim anlamına gelen “hystera/histeron” dan gelir. histeri hastalığı ilk defa hipokrat tarafından tanımlanmış ve hipokrat histeriyi kadınlardaki duygusal değişikliklerin rahimle ilgili olduğu düşüncesine dayandırmış. özellikle bağırarak ağlayan, aşırı tepki gösteren, bayılan kadınlara 'isterik' denir. bu durumda sanki daha fazla cinsellik isteyen kadınlarmış gibi düşünülür. oysa söz konusu olan artmış bir cinsellik değil, aksine baskılanmış bir cinselliktir.

    histeri genel olarak erişkin yaşların erken döneminde olan kadınlarda görülür. erkeklerde ve ileri yaşlılardaki kadınlarda da da görülebilir.

    histerik kişilik bozukluğu olanların düşünce biçimleri; 1. mutlu olabilmem için insanların ilgisinin benim üzerimde olması gerekir. insanlar bana ilgi göstermezse mutlu olamam. herkes benimle ilgilenmeli. 2. ben abartılı davranıp aşırıya kaçmadıkça kimse bana ilgi göstermiyor. 3. insanlar beni eğlenceli biri olarak tanımalı. böylece zayıf yanlarımı fark etmezler.

    histerik kişilik bozukluğu olanlarda belirtiler; bu kişilik bozukluğu yaşayan bireylerde aşırı duygusallık ve ilgilenilme arayışı görülen bir yapı vardır.
    1. ilgiyi üzerine çekmek için sürekli olarak fiziksel görünümünü/dış görünümünü kullanırlar ve devamlı kendi başına gelenleri anlatırlar. ilgi için ortamla ve yaşlarıyla uyumsuz giyimleri vardır.
    2. kendilerini en rahat hissettikleri an ilgi odağı oldukları anlardır. kişi sürekli herkesi kendisini övmesini, güzel/yakışıklı bulmasını, beğenmesini ve yaptıklarını onaylamasını ister. ilgi odağı olmadığı zamanlarda rahatsız olurlar.
    3. duygularını aşırı abartarak gösterirler ve duyguları değişkendir-duygusal dengesizlikleri vardır. aşırı ağlama veya aşırı gülmeleri olur. ağlarken gülmeye, gülerken ağlamaya başlayabilirler. aşırı bir mutluluğun ardından ağlama nöbetleri gelebilir. herkesin ortasında ağlamaya başlayabilir, ya da dikkat çekecek şekilde gülebilirler.
    4. kişilerarası etkileşimlerinde, cinsel yönden, fiziksel çekicilikle açık bir biçimde baştan çıkarıcı uygun olmayan davranışları görülebilir.
    5. bayılma histerik kişilik bozukluğu olanlarda sık görülür.
    6. bedensel yakınmalar, baş ağrıları, geçici körlük, geçici sağırlık görülebilir.
    7. insanlara kolayca inanırlar ve kolay etki altında kalırlar. aldatılmaları kolaydır.
    8. kolayca hayal kırıklığına uğradıkları için, intihar girişimleri olabilir. fakat intihar olayları hayati önem taşımamış, öfke ve hayal kırıklıkları neticesinde ortaya çıktığı görülmüştür.
    histerinin en çok görülen belirtisi “bayılma nöbetleri”dir ve kalabalığın olduğu yerde bayılırlar, tek başına bayıldıkları çok nadirdir. hasta bayılırken yer seçer, daha doğrusu hasta tehlikeli yerlere düşmez. bayılmadan önce ve sonra kahkaha şeklinde gülme veya kısa ağlamalar olabilir. histerik bayılmalarda şuur kaybı yoktur. hasta görür, işitir fakat iradesiz olarak yerinden kalkamaz. sorulanlara cevap veremez. ayrıca hasta uyanınca olanları hatırlayamaz.

    “bu kadının hastalığı, isterinin çok şiddetli bir nevidir.” peyami safa
    “ama içten gelme ferah bir gülüşle değil de sinirli, isterik bir gülüşle güldü.” h. taner
    “dar bir kesim tarafından heyecanla karşılanmasının, isterik kadınların o gün yüzlerce kere telefon etmesinin sebebi, yazıda anlatılan saçmalıklar değil tabi.” (orhan pamuk, kara kitap-sayfa 97).
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap