5 entry daha
  • doğumdaki kuzu sayısı son derece yüksek birkaç koyun ırktan biridir. diğer prolifik ırklardan avantajlı ve üstün kılan özellikleri kuzularda yaşama gücünün yüksek olması, kuzu büyütme kabiliyetlerinin daha iyi olması, sürü koyunculuğuna uygun olması, yüksek adaptasyon kabiliyeti, uzun mesafelere ( 18-20 km) yürüme kabiliyeti, uzun süre damızlıkta tutulmalarıdır.(10-12 yıl)

    romanov ırkı, domuz, köpek ve kedi türlerinin doğal özelliği olan çoklu yavrulama terimini koyun türüne kazandıran ırkların başında gelmektedir. romanov koyununun çoğu domuz ırklarından yılda daha fazla yavru verdiği bildirilmektedir.özellikle üç yaşlı romanovların bir batında dördüz, beşiz, hatta altız-yediz doğurmaları olağan özellikleridir. kuzey amerika’da bir romanov koyunu dokuz doğurarak rekor kırmıştır.

    romanov ırkının ikinci önemli özelliği koç ve koyunların cinsi olgunluğa 3 aylıkken ulaşmasıdır.

    mükemmel bir genetik yapıya sahip olan romanov ırkı kuzey rusya’daki yerli koyunların döl verimi yönünde yıllarca devam eden düzenli ve sistemli bir seleksiyon sonucu elde edilmiş olup son derece yüksek bir propotensi ( sahip olduğu özelliklerini yavrularına geçirebilme) kabiliyetine sahiptir.romanov ırkının bu genetik özellikleri yerli ırklarla yapılan melezleme çalışmalarından elde edilen kuzlarda da müşahade edilmektedir. nitekim romanov koç x yerli koyun ( ivesi, morkaraman ve tuj) dişi melezleri üstün üreme performansına, 7 aylıkken damızlıkta kullanılma çağına, bir batında 2-4 kuzu sayısına, mevsim dışı kızgınlık özelliğine sahiptirler. melez erkek kuzular ise üstün besi performansına, erken yaşta kasaplık çağa ulaşma ( 4 aylıkken 40-45 kg canlı ağırlık) ve daha kaliteli karkas özelliklerine sahiptirler.

    http://www.melodicmedia.ca/…urkishromanov/tari.html
    http://www.erzurumtb.org.tr/koyunprj/koyun.htm
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap