1 entry daha
  • ayrıntısız bir biçimde, kabaca şu başlıklar altında incelenebilir:

    oyun terapisinin tanımı

    yetişkinler için danışmanlık ne ise çocuklar için de oyun terapisi odur. oyun terapisi kelimeler yerine oyuncakları koyarak/kullanarak çocuklara kendilerini ifade edebilmelerine yardımcı olur.
    oyun terapisi çocukların uyumlu ve mutlu bir şekilde yaşamalarını hedefleyen gelişimsel bir terapi şeklidir. oyun terapisi, oyunla çocuğun kendini ifade edebilmesi için doğal ortamda bulunması temeline dayanır.
    oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurmaya, sorunlarını çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olunur.
    çocukların oyunları ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerini odaklanan özel bir süreçtir. kendilerine güvenli bir ortam sunan eğitimli bir oyun terapisti ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler. bu süreçte çocuklara duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için değişik türde bir çok oyuncak sunulur. çocukların kendilerini sanat, drama ve fantezi içeren oyunlar yoluyla ifade edebilmeleri için fırsatlar yaratılır.

    oyun terapisi ne işe yarar?

    oyun, hayatın şartlarına uyumda güçlük çeken çocukları tedavide en uygun metottur. çocukların kendilerini kelimelerle ifade edebilecek zihni yeteneklerden mahrum oldukları için, kendilerini oyun üzerinden daha akıcı bir şekilde ifade ederler. oyun terapisi onlara kendilerini en rahat şekilde ifade edebilecekleri ortamları sunar.

    oyun terapisinden yarar sağlayan vakalar

    ailede yaşanan çatışma, boşanma ya da ayrılık ile ilgilenen çocuklar,
    duygusal, fiziksel ya da cinsel tacize uğramış çocuklar,
    evlat edinilmiş ya da koruyucu aileye verilmiş çocuklar,
    sevilen birinin ölümü ya da hastalığı kadar kaybın sonuçları ile uğraşan çocuklar,
    hastaneye yatırılmış çocuklar,
    aile içi şiddet gören çocuklar,
    dikkat eksikliği bozukluğu tanısı almış çocuklar
    çok fazla kaza ya da hastalık geçirmiş çocuklar.

    oyun terapisinin yararlari

    çocuğun duygularını ifade etmesini kolaylaştırır,
    kendine güveni ve duygusal yeterliliğin değerini arttırmak,
    çocuğun yaşamındaki travmatik olayların yarattığı anksiyeteyi azaltmak,
    insanlar arası ilişkilerde sağlıklı bağlar yaratır ya da bu ilişkileri arttırır,
    yerinde ve uygun davranmanın değerini artırır.

    bir çocuğun oyun terapisine ihtiyaci olduğuna nasil karar verilir?

    çocuklar, evdeki veya okuldaki değişimlere adaptasyonda, aileden birinin ölümünde, ebeveyninin boşanmasında, zor dönemlerden geçebilirler. bazı çocukların bu dönemlerde diğerlerinden daha çok desteğe ihtiyacı olur. çocuğun hayatındaki ebeveyn, öğretmen veya başka bir yetişkin, çocuk hakkında endişe duyarsa, oyun terapisi yardımcı olabilir.

    oyun terapisi odasinda hangi oyuncaklar vardir, neden?

    oyuncaklar, çocukların duygularını ifade etmelerini kolaylaştırıcı özellikleri olanlardan seçilir. mesela kuklalar, bebekler evleri, boya ve çamur bunlardan bazılarıdır. oyuncaklarla nasıl oynanacağı seçiminin çocuklara bırakılması gerekir. ayrıca oyuncaklar güvenilir, dayanıklı ve sürekli kullanılabilmeye müsait olmalıdır.

    bir çocuğun ne kadar süre ile oyun terapisi almasi gerekir?

    çocuktan çocuğa değişir bu süre. ayrıca bu sürenin uzunluğu ya da kısalığı çocuğun yaşadığı travmanın ciddiliği ve çocuğun olayı nasıl algıladığı önemlidir.

    oyun terapisi ile çocukla evde oynamanin farki nedir?

    oyun terapisti oyun odasında empati, kabul ediliş ve anlayış havasını oluşturabilmek üzere eğitim almıştır. oyun terapisi oyun ile aynı şey demek değildir. oyun terapisi çocukların hayat şartlarına doğal olarak verdiği reaksiyonları ortaya dökmesine imkan verir. eğitimli bir oyun terapistinin varlığı çocuğun kendini kabul edilmiş ve anlaşılmış olarak hissetmesine ve kontrol hissini ya da zor durumların farkına varılabilmesine uygun ortam sağlar.

    neden oyun terapisi

    çocuklar oyun oynamayı severler. yetişkinler kadar duygularını anlayabilme ve becerileri gelişmemiştir. bu nedenle oyunla çocuklara deneyimlerini ve duygularını ifade etme fırsatı sunulduğundan iyileştirici özelliği vardır. çocuklar; oyunlarında davranışlarını etkileyen kızgınlık, üzüntü, korku ya da hayal kırıklığı gibi duyguları terapistin sağladığı güvenli bir ortamda canlandırabilirler.

    oyun terapisi çocukların;
    duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine
    zihinsel ve fiziksel düşüncelerini geliştirmelerine yardımcı olur.

    okul ortaminda oyun terapisi

    oyun terapisi bir metottur ve bu metot sayesinde çocuğun doğası oyun vasıtası ile anlatım bulur. oyun terapisi etkin olarak 3 ile 8 yaş arasında bulunan normal düzeydeki çocuklarda kullanılır. aile problemleri ile bunalmış çocuklara (boşanma, kardeş rekabeti, v.s.), tırnak yiyen, yataklarını ıslatan, agresif ya da acımasız olan, sosyal gelişimi geri olan ya da istismar kurbanı olan çocuklara uygulanır. ayrıca özel eğitim alan ve bozukluklarının kaynağı anksiyete ya da duygusal karmaşa olan çocuklara da uygulanır.
    oyun terapisi uygulayanlar bu metotun, çocuğa gerçek ortamda yapamayacaklarını, oyun terapisi ile yaşamlarının küçük bir parçasını maniple etme şansı verdiğine inanırlar. özel olarak seçilmiş materyallerle oynayarak ve müdahale etmeyen bir kişinin rehberliğinde çocuk, duygularının rolüne bürünür ve bastırılmış duygularını yüzeye çıkararak onlarla yüzleşir ve onlarla nasıl başa çıkacağını öğrenir. bunun en psikoterapötik formu, uygulayıcının koşulsuz olarak çocuğun söylediklerini ve yaptıklarını kabul etmesidir. uygulayıcı hiç bir zaman çocuğa karşı duygularını yansıtmaz, çocukla tartışmaz, ahlak dersi vermez ya da çocuğa hatalı olduğunu söylemez. çocuğa cezanın var olmadığı bir ortamda bulunduğu hissettirilmelidir. ortam izin verici olduğunda bile, bazı kesin sınırlar çizilmelidir. materyallere zarar verilmeyeceği, uygulayıcıyı incitilmeyeceği ya da bu oyunun belirli bir süre devam edeceği gibi sınırlar getirilmelidir.
    bir çok psikolog, danışman ya da diğer profesyoneller bu metodu yalnızca kendilerinin yargılama yetkisinin olduğu bir metot olarak görebilirler. uzun dönemli ve derinlemesine bir danışmanlığa başvurduklarında haklı olabilirler. bununla beraber, bu metot psikologlar, sosyal hizmetler uzmanları ve okullardaki rehber öğretmenler tarafından kullanılmaktadır. bu metot, bir öğretmenin sınıfta daha az şiddetli problemler üzerinde çalışması için, kolaylıkla modifiye edilebilir. bir davranışı yönetmeyi seans öncesinde planlamak, ailelerden ve yöneticilerden izin almanın en iyi yoludur.

    oyun terapisi ile ilgili meslekler

    çocuk psikoterapistleri
    sanat terapisti
    psikiyatri hemşiresi
    rehber ve psikolojik danışmanlar
    sosyal görevli
    danışman/psikoterapist
    uğraş terapisti
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap