6 entry daha
  • "o fotoğrafta iki kişi öldü. biri başından vurulan vietkonglu gerilla nguyen van lem diğeri general nguyen ngoc loan. general gerillayı öldürdü; generali kameramla ben öldürdüm."
    eddie adams

    vietnam savaşının gerekçelerinin masum olmadığını sanırım hepimiz biliyoruz. o yüzden bu fotoğrafı anlatırken hangisi masum ya da eylemlerinin amacını sorgulamadan anlatmak istiyorum.

    bu fotoğrafta infaz edilen vietkonglu gerilla nguyen van lem, o sabah vietnam intikam tugayına liderlik ederek(bkz: vietcong hit squad) siyasi muhalifleri, polis güçlerini ve bölgede bulunan amerikalıları öldürmek amacıyla saigon'a sızarlar. tet saldırısının ikinci günüdür. içinde kadın ve çocukların da bulunduğu tam 34 kişiyi öldürürler. 7 tanesi general nguyen ngoc loan'ın adamıdır 2-3 tanesi de amerikalı askerdir. geri kalanları ise vietnam polis memurları ve onların eşleri ve çocuklarıdır. bu 34 kişi bileklerinden bağlanarak bir çukurda diz üstünde infaz edilirler.

    nguyen van lem'in fotoğrafta sivil olmasının sebebi saigon'a sızmak için sivil giyinmiş olmasındandır.

    vietkong ile taze bir çatışmadan dönen loan, van lem'i tabiri caizse elindeki kan kurumadan yakalar.

    tabii savaş devam ediyordur. loan'ın cepheye dönmesi gerekmektedir. adams'ın ifadesine göre bir vietkong gerillasına haklarını okuyacak vakti yoktur. loan, 34 kişiyi infaz eden nguyen van lem'in kafasına sıkar.

    onlarca yıl bu fotoğraf savaş karşıtı tüm kampanyalarda bağlamdan bağımsız olarak tekrar tekrar kullanılmıştır. general loan saigon sokaklarında bir canavarı infaz eden bir kahraman mıydı? yoksa soğukkanlılıkla cinayet işleyen bir cani mi?

    tanım: vietkonglu gerilla nguyen van lem'i infaz eden güney vietnam generali/polis şefi.
hesabın var mı? giriş yap