2 entry daha
  • edward hallett carr'ın milliyetçiliğin tarihsel olarak nasıl değişip dönüştüğünü anlattığı kitabı. kitap genel olarak iki kısma ayrılmış. ilk kısımda milliyetçiliği 4 döneme ayırmış. ilk kısım fransız devrimi öncesi yani daha çok kilise ve krallık dönemi, ikinci kısım napoleon'dan başlar ve birinci dünya savaşına kadar devam eder, üçüncü kısım 1. ve 2. dünya savaşı arası dönemi, 4. kısım ise 2. dünya savaşı sonrası dönemi ele alır. ikinci kısım ise daha çok gelecek üzerinde durmuş ve birey, ulus, özgürlük gibi kavramları irdelemiş.

    yazar ilk bölümde şöyle bir not düşmüş: "18. yüzyıl birçok savaşa tanık oldu ama bu yüzyıl aynı zamanda önde gelen avrupa ülkelerinde kabul edilen ortak bir dil olarak fransızca ile birlikte, eğitim görmüş sınıfların kendi aralarındaki özgür ve dostça ilişkiler açısından modern tarihin en "enternasyonal" dönemiydi de. siviller kendi hükümdarları savaş halindeyken istedikleri yere gidebiliyor ve birbirleri ile özgürce iş ilişkilerine girebiliyorlardı. bu kuralların ve alışkanlıkların kaynaklandığı uluslararası ilişkiler kavramı, açıkça günümüzde yerleşik olandan tamamen farklı bir şeydir."

    pandemi sebebiyle ülkelerin birer birer sınırlarını kapattığı şu döneme bakınca teknolojinin artmasıyla bu tür kavramların daha da arttığını ve artacağını düşünüyorum. düşünsenize ülkeniz herhangi bir ülke ile savaşta ve siz rahat rahat bu ülkeye girip çıkabiliyorsunuz. modern görmediğiniz dönemlerde yaşanmış şeyler bunlar. bir de savaş kavramının değiştiği günümüze bakıyorum ve topyekûn savaş artık geçerliliğini korumasa da en ufak bir ekonomik anlaşmazlığın bile ülkeler arasındaki gerginliği ne kadar körükleyebildiğini hep beraber görüyoruz.
hesabın var mı? giriş yap