143 entry daha
  • şahsi bilgisayarlara veya çeşitli kurum ve kuruluşlara ait bilgisayarlara ve ağlara izinsiz olarak giriş yapan kişiye biz hacker diyoruz arkadaşlar. aynı zamanda; bilgisayar programcılığı alanında, bir hacker bir exploit'e bir dizi düzeltme uygulama ya da varolan kodları kullanma yoluyla bir amaca ulaşan ya da onu kıran bir programcıya da diyebiliriz hacker. işte şimdi en civcivli bölüme geliyoruz.*

    bu hackerlar 10 çeşide ayrılır arkadaşlar, nedir bunlar?

    1- white hat : en zararsız ve yapıcı eylemlerde bulunan hackerlardır. bu hackerlar da tabi ki diğer hackerlar gibi her türlü bilgisayarı, networkü, cep telefonunun saniyeler içerisinde ele geçirebilir lâkin beyaz şapkalı hackerlar sızdıkları sistemdeki açıkları kamuoyuyla paylaşmadan önce sistem açıklarını geliştirici firmayla ayrıntılı bir biçimde paylaşırlar. bu açıkların giderilmesi için sistemin kapatılmasını teklif eder ve daha sonrasında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla internette karşılaşılan güvenlik açığıyla ilgili açıklama yapılır. hülasa beyaz şapkalı hackerlar, kötü niyetli hacker grubuna karşı sistem açıklarını bularak onarılmasını sağlarlar, yani savunma yaparlar.

    2- black hat : beyaz şapkalı hackerların tam tersine zarar vermek amacını taşıyan it oğlu tövbe estağfurullah bunlar da böyle had bilmez terbiyesiz tavuklardır. güvenlik sistemlerine izinsiz bir şekilde girerek, bilgi hırsızlığı, terörizm, dolandırıcılık gibi her türlü zararlı faaliyeti gerçekleştirirler.

    3- grey hat : bunlar habire yasallık sınırında dolaşırlar. kimi zaman iyi niyetli olabilecekleri gibi kimi zaman da yasa dışı eylemlerde bulunabiliyorlar. keyiflerine bağlı anlayacağınız.

    4- lamer : işteeeee.. bu kavram arkadaşlar, hackerlığa özenen fakat yeteneği olmayan kişiler için kullanılır. işleri güçleri çalışma prensipleriyle, internet üzerinden ezberledikleri birkaç teknikle internet sitelerine ya da dokümanlara girerek paso hava atmaktır. fakat ezberledikleri tekniğin çalışma prensibi sorulduğunda cevap veremezler. konuştukları anda bilgi seviyeleri ortamdaki kişiler tarafından hemen tespit edilebilir. etrafındaki insanların da kendilerine saygı duymalarını isterler.* yaptıkları eylemleri bir b*kmuş gibi herkesin gözü önün icra ederlerken, kendilerine sorulduğunda da nasıl yaptıklarını bilmedikleri için anlatamazlar.

    5- cracker : bu arkadaşlar programlama diline hakimdirler ve reverse engineering adı verilen uygulama dosyası halindeki programları değiştirerek çalışır duruma getirirler. misal yeni çıkan bir oyunun dosyalarını editleyerek crack yaratırlar ve oyunun sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlarlar. özellikle oyun sektöründe çok fazla cracker vardır. yaptıkları her crack için anlaştıkları şahıs ya da firmalardan da ücret alırlar.

    6- security administrator : bu grup anti-hacker olarak tanımlanır. iş tanımları daha çok hackerların yöntem ve uygulamalarını çözerek anti-hack işlemi gerçekleştirmektir. çeşitli kurum ve kuruluşlarda görev alan security administratorlar, zarar vermek yerine koruma görevi görürler. hack saldırısında bu duvarlar sisteme sızmayı engelleyerek koruma görevi üstlenirler. tabii her security administrator profesyonel değildir ve ardında bıraktığı açıkları üst düzey hackerlar kolaylıkla bulabilir.

    7- vulnerable : sektörde 'security hole' olarak da kullanılan bu kavram bugdan meydana gelen açıkların genel tanımıdır. örneğin filtrelenmemiş html taglarıyla bir php sayfasında vulnerability olabilir. ortaya çıkan bug sayesinde hackerlar sisteme rahatlıkla girebilirler. bu tip açıklardan faydalanan hackerlara da vulnerable denir.

    8- exploit : sitemdeki açığı kötü amaçları için kullanan hackerlara denir. 'sömürmek' anlamını taşıyan exploit, genellikle url, yazılmış kod, uygulama ya da keylogger tarzı içeriklerdir. kısacası açıkları kullanabilmek için sistemi hazırlayan aracı kişiye denir. asıl exploit yazan kişiler, lamerların eline bu zararlı uygulamaları verirler. hackerlar da bu ekploitleri yazan yani açıkları bulan kişiler olarak tanımlanırlar.

    9- hacktivist : bunlar adamdır. temel hedefleri, kendileri için kötü ya da yanlış olan bir şeyi kamuoyuna duyurarak ilgili kişilere bir mesaj vermektir. sistemlere izinsiz girerek bilgi çalmak suç olduğu için desteklenmemesi gereken hacktivistlere en iyi örnektirler.

    10- script kiddie : gel gelelim lamerlara nazaran çok daha fazla bilgi sahibi olan bu kişiler hacker olmamalarına rağmen, dijital dünya için son derece tehlikeli kişilerdir. script kiddieler genellikle sistemlere saldırmaya, zarar vermeye ve ele geçirdikleri bilgileri kötü amaçlarla kullanmayı hedeflerler. bir güvenlik sistemine sızmak bu kişiler için araç değil amaçtır. hacker dünyasının anarşistleri olarak tanımlanabilirler. kişisel bilgisayarlara ya da cep telefonlara yapılan saldırıların birçoğu script kiddieler tarafından gerçekleştirilir. kendilerini çevrelerinde hacker olarak tanımlar ve bundan gurur duyarlar.

    umarım yazdıklarım okuyan herkes için verimli olmuştur. kafanıza takılan bir soru varsa çekinmeden sorabilirsiniz. biz de bu yollardan az geçmedik sonuçta (:
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap