aynı isimde "alice (dizi)" başlığı da var
73 entry daha
  • efendim, öyle bir oyundur ki bu ancak o kadar olur.

    bu kısa, öz, hatta açıklayıcı girişimden sonra eski oyunlardan hoşlanan ve fakat bir o kadar da; "ben grafikte ararım arkadaş, far cry, doom 3 görmüş adamım" diyen heyecanlı, bol beklentili oyun severler için biraz daha derinlere inelim.

    american mcgee's alice'te tabiki bir adet alice mevcut.hem de çorbanın tuzu biberi, oyun boyunca poposunun hemen üstündeki kurukafalı tokasını izleyeceğimiz esas hatunumuz, güzel mi güzel deyim yerindeyse taş gibi bir alice.bilmiyorum acaba var mıdır alice harikalar diyarında adlı güzide hikayeyi bilmeyen, bir kez dahi çizgi filmini izlememiş olan.oyunun konusu da bu hikayeyle başlıyor.alice, harikalar diyarında olanların ardından evine dönmüş, kahramanlık işlerinden elini eteğini çekmiş, görevi spiderman ve wolverine'e bırakmıştır.fakat bir gün ansızın alice'in evinde hain alevler belirir.ev yanar ve bütün ailesi ölür (cidden böyle yahu) tek kurtulan ise alice'tir.ailesinin ölümünü gören alice delirir ve bir akıl hastanesine kapatılır.akıl hastanesindeki; duvarları yumuşak kumaşla kaplı, silent hill'in güzide atmosferinden çıkma odasında "bili bili bum bum hübele hübülü" efektleri eşliğinde bir müddet kafayı yedikten sonra, ansızın odada beyaz tavşan belirir ve alice'e kendisini takip etmesini söyler(bkz: follow the white rabbit).alice ve beyaz tavşan wonderland'e giderler.fakat wonderland eski wonderland değildir.o güzel kırlar, çiçekler, böcekler, kelebekler şekil değiştirmiş, çarpıtılmış, yamulmuş, burundan yeni çıkmış sümük kıvamında organizmalara dönüşmüşlerdir.bizim görevimiz ise queen of the hearts'ı bulup wonderland'in nasıl bu hale geldiğini keşfetmek ve ardından eski haline çevirmektir.

    hikayesi böyle olan oyunun bence en büyük artılarından biri quake 3 motorunu kullanması ki q3 motoru nesildaşları hatta 1-2 sene sonrasında yapılmış diğer oyun motorları ile kıyaslandığında dahi son derece sağlam bir motordur. alice'e de quake 3 motoru çok şey katmış, hem grafiksel açıdan tatmin eden, hem kullanımı kolay bir oyunculuk deneyimine yelken açtırmış.fakat en önemli nokta oyundaki serilik.belki de quake 3 motorunun bir first person shooter için tasarlanmış olmasındandır, alice çatır çutur oynanabilecek bir oyun olmuş.kelimenin tam anlamıyla çatır çutur oynuyorsunuz.yani yaratıklarla, "aman efendim, aman hoşgeldiniz çay mı alırdınız kahve mi?" türü bir diyaloğunuz olmuyor."aman" demeye kalmadan kafanıza çakıyorlar.grafik motorunun dışında atmosfer ve mekanlar da oldukça çarpıcı özellikle mekanların tek tek screen shot'ını alıp odanın duvarlarına asmak lazım.ciddi ciddi oturup uğraşmış, emek vermiş, yaratıcılık sıçmış amcalar.özellikle "mirror mirror" adlı bölümdeki ters çevrilmiş alan ve devamı tam bir şaheser.

    alice'te dikkatimi çeken başka şey ise silahlardı ki aslında hepsi oyuncak.kendimce listelerini yaptım ve özelliklerini sıraladım şöyle ki:

    vorpal blade: bu ilk silahınız olacak.adının vorpal olduğuna bakmamak lazım.zira, bildiğiniz ekmek kesme bıçağı.ilk vuruş modunda alice bıçağı savuruyor, ikinci vuruş modunda ise bıçağı fırlatıyor.ikinci vuruş modunun mana benzeri saldırı hedesinden yememesi ise silahın bir artısı.ilerleyen bölümlerde ise pek bir işe yaramıyor.

    cards: bu ise, bıçaktan sonra aldığımız silah.aslında silah değil bildiğin 52'lik iskambil destesi.ilk vuruş modunda bir tane kart fırlatırken, ikinci vuruş modunda ise 5 veya 6 tane kart atıyor ki fikrimce hiç bir boka yaramıyor.üstüne çok fazla mana çekiyor.tamamiyle gereksiz olmuş.

    croquet mallet: bu ise elektrikli kriket sopası.ilk vuruş modunda alice kızımız bu silahı gürz gibi "gröaşh" efektiyle savuruyor.üstelik bu mod mana da yemiyor.ikinci vuruş modunda ise nereden çıktığı belli olmayan, pinpon topu kıvamında kırmızı bir top beliriyor ve sopayla bu topu karşımızdaki yaratığın burnunu beynine gömmekte kullanıyoruz.silahın ikinci vuruş modu ise mana çekiyor.en kullanışlı silahlardan...

    jackbomb: oyundaki en sevdiğim ikinci silah buydu.aslında silah değil bildiğin bomba.kare şeklindeki bu aletin içinden telli bir palyaço kafası çıkıyor.eğer ilk vuruş modu kullanıldıysa kendini patlatıyor.fakat ikincisi kullanıldıysa atıldığı yerde 360 derece dönüp etrafa alev püskürtmeye başlıyor ve bir süre sonra patlıyor.özellikle kalabalık düşmanlara karşı iş görmekle beraber iki vuruş modu da mana çekiyor.

    ice wand: bu sopacığın ilk vuruş modu etrafa soğuk buhar (nasıl lan?) püskürtürken, ikinci vuruş modu ise alice'in önüne küçük buzdan bir duvar örüyor.bu silahı, efekti güzel olmasına rağmen oyun boyunca çok az kullandım.zira hem çok mana yiyor hem de ikinci vuruş modu hiç bir işe yaramıyor.

    demon dice: en orjinal silah ise buydu.koca bir zar aslında kendisi.atıldıktan sonra kafasına göre bir yaratık çıkartıyor veya çıkartmıyor (silahta keyfiyet faktörü bu olsa gerek).ne kadar çok zar toplandıysa çıkan yaratık o kadar güçlü oluyor.çok fazla mana da yemiyor.fakat, ben bu silahı çok az kullandım.duygusal bir ilişki kuramazsanız oyun boyunca siz de çok kullanmayacaksınız.çünkü, çok hantal kalıyor.zarı attıktan sonra portal açılıp yaratık içinden çıkana kadar siz zaten karşınızdakileri öldürmüş oluyorsunuz.

    jabberworck eyestaff: ahanda bu güzellik ise oyunun sonlarına doğru tamamlayacağınız en oturaklı silahınız.tamamladıktan sonraki bosslarda bunu kullanacaksınız.ilk vuruş modu; iki, üç saniye boyunca güç topluyor ve ardından mor bir ışık huzmesini dilediğiniz yere göndermeye başlıyor.mananız bitince ya da elinizi mouse'un sol tuşundan çekince ise hedeflediğiniz yere bir ateştopu gönderiyor.ikinci vuruş modu ise; yine iki, üç saniyelik bir bekleme süresinin ardından gökten son derece sağlam alevler indiriyor, ki bunların size zarar verebileceği de tarafımdan test edilmiş onaylanmıştır.her ne kadar jabberworck staff çok fazla mana emse de her zerresine değiyor.kullanın kullandırtın.

    blunderbuss: bu ise, oyunun en sonundaki boss'ın bulunduğu alandaki bir gizli bölgeden çıkıyor.tek vuruş modu var ve bütün mananızı bitiriyor.fakat, son derece oturaklı koyuyor.bunun yanında bence son derece gereksiz bir silah.jabberworck eyestaff çok daha kullanışlı.

    dead time watch: bu saatçik ise zamanı durdurmaya yarıyor.zaman durunca yaratıklar da durmuş sayılıyor.ben bunu oyun boyunca hiç kullanmadım.peki neden? boktan olduğundan mı? tabi ki hayır. bilindiği üzere, zamanı durdurmak delikanlıyı bozar.ne anladım durmuş yaratığa vurmaktan.ben yaratığımın acı çektiğini görebilmeli, "ahh canııım! yoksa acıttım mı?" diye sorabilmeli, tam bana "oh çok acıdı ağabey" diyecekken ansızın "geber hmınısiktiim" diyerekten delidumrulsal bir taaruza geçebilmeliyim. karşımdakinin beyin cıvığını tadamayacaksam ne anladım ben o işten? son derece lüzumsuz.kullanmayın. kullananları uyarın.

    sonuç olarak, eğer 2007 yılında dahi oyunun grafiklerini, efektlerini gıdım yadırgamadan oynayabildiysem; alice için zamana meydan okuyan bir oyun diyebilirim.koca bütçeli holywoodvari yapımların arenası haline gelmiş oyun dünyasının, bağımsız sinemadan çıkma, düşük bütçeli fakat çok şey vaadeden şu güzelim parçası kaçırılmamalı.
134 entry daha
hesabın var mı? giriş yap