1 entry daha
  • icon adventure text adventure i piyasadan silip attigi icin old skool adventure sevenler tarafindan pek sevilmezdi. misal mac bu konuda "kafasi calismayan, okumaya usenen bebenin eglencesi" dercesine bir seyler demisti ki tespitinde buyuk oranda hakli idi. zira ingilizce bilmedigi halde permutasyon uyarinca inventorydeki objelerle ekrandakileri eslestirenler bile oyun bitirir hale gelebiliyordu.

    ve fakat ikon adventurelarla ilgili bu saptamanin dogrulugu "her ikon adventure bu yuzden kotudur, piyasadir, ayaktir" seklinde izah edilemezdi elbette. ikon adventure bir cok yabanci dil eksikligi hisseden kisiye bir adventuredan beklenen heyecan, problem cozme hissiyatini yasatabiliyor, gorunuste edebi bir algidan cok gorsel bir algiya hitap ediyordu. aslinda grafiklerle "bezenmis" bir cok text adventuredan daha derin bir atmosfer olusturabilmek imkanina sahipti olan ikon adventurelar text adventure oynayicilarin kimi zaman cebellestigi parser sorunlarina alternatif olarak erisim kolayligi getirdikleri gibi edebi anlamda da zayif olmak zorunda degildi.

    guzel bir text adventure yazinsal kalitesiyle grafik derinligi birlestirebilmis suspicious cargo, personal nightmare gibi oyunlar erisim gucleri dolayisiyla benim diyen en kral text adventuredan daha ustun olabiliyordu.

    grafikle etkilesimi olan icon adventurelarda da bazi sorunlar yasaniyordu elbette. bazi akli evvel firmalar "resimler arasindaki yedi farki bulun" dusturuyla pixel hunt tabir edilen encik cuncuk bir objeyi ekranda aradigimiz oyunlar yapmislardi. akli basinda firmalarin da kimi zaman yasadigi (misal indy 3 teki kutuphane sahneleri ve bi turlu bulunamayan kitaplar) bu gibi denyoluklar yuzunden bazen oyunda duralar kimi dergilerden "aha tam bu noktaya tiklayin" gibi kargacik burgacik cizimlerle yardim alirdik.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap