7 entry daha
  • tykhe olarak da bilinen tyche, yunan şans, kader ve servet tanrıçasıydı. bu özelliklerin sadece olumlu yönlerini değil, olumsuz yönlerini de temsil ederdi. eski yunanlılar, hayatlarındaki beklenmedik olayların, iyi ve kötü nedenin kaynağını tyche tanrıçası olduğunu düşündüler. biri zorlanmadan bir şeyi başarmış olursa insanlar tyche'nin doğumda onu kutsadığını söyledi. tam tersine, biri çok çalışsa da sürekli şansızlıklık yaşayıp başarısız olsa sorumluluğu tyche olarak görürdü.

    yunan şair hesiod'a göre, oceanus ve tethys'in kızıydı, diğerleri ise zeus'un babası olduğunu düşünüyordu. çeşitli yunan bölgelerinden insanlar tyche'ye ibadet ederdi, ancak özellikle atina'da popülerdi. atinalılar bu tanrıçanın kentlerini tercih ettiğine inanıyorlardı. diğer ünlü ibadet yerlerinden bazıları argos ve thebes'teki tapınakları içeriyordu.

    eski yunanlılar, hayatlarındaki iyi şeyleri tyche ile bağdaştırdıklarında, tanrıçayı refah, başarı ve iyi şans tanrıçası olan eutychia veya eutiykhia adını verdiler.

    heykeli
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap