3 entry daha
  • ülkemiz adına üzücü bir durum. yanlış anlaşılmış bir şeyi farklı bir sorunun cevabını vererek anlatmaya çalışan yazarların hezeyanları aslında onların da sorunu anlamamasından kaynaklanır. logaritmanın ne olduğunu sanırım lise matemetiğinde herkez görmüştür 10 üssü olduğunu; bunun açıklanması bukadar basit.

    bu matematiksel gerçeğe dayanarak logaritmik artış hızı tabii ki azalarak artan bir grafik çıkarır önümüze. ama yurtdışındaki istatistik paylaşımlarında bu unsur, logaritmic artış (logarltmic increasing) değil, logaritmik ölçüt (scale) diye adlandırılır. bu logaritmik ölçüte göre 2 boyutlu bir grafiğin y ekseni eşit aralıklarla bölünüp her bir aralık 10, 100,1000, 10000 şeklinde artarak gider. burdaki amaç çok hızlı bir artışı dahi görülebilir bir düzlemde yansıtabilmektir. eğer linear düzlemde bu artışı gösterebilmek istenirse 10 katı büyüklükte bir grafik görseli gerekebilir, ya da x eksenindeki verilerin çoğu görülemez hale gelir. ikisinden de vazgeçmemek adına "logaritmik ölçüt" iyi bir çözümdür.

    peki biz neden bu ölçüt olması gereken terimi artış hızı olarak yanlış kullanıyoruz? çünkü insan eski bilgileri tarafından koşullanmışlıkla hareket etme eğiliminde dir. ve bu yüzden exponensiyal artış kavramına kafa direk gider. hele ki türk insanı gibi inatçı bir toplumu kendine karşı ikna etmek en zorudur.

    not: aynı hatalı kullanım tarzını uzun süre "yenilenebilir" enerji kavramını "yenilebilir" enerji diye hatalı dikte eden, haberleri yurtdışından aparan medya organlarına da selam olsun

    edit:imlâ
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap