8 entry daha
  • merhabalar beyler, öncelikle üçgen hücumun bir motion offense felsefesinin varyasyonu olduğunu bilmemiz lazım kısaca ikisi farklı şeyler değildir ..
    phil jackson'ın bulls'a gelmesi ile asistanlık koltuğuna kendi isteği üzerine tex winter baba gelmiştir , tex baba zaten üniversite takımlarında kendi sistemi olan üçgen hücumu uyguluyor idi lakin en azından benim bilgime göre öyle ihtişamlı bir başarısı yok bununla birlikte yönettiği takımlarında spor bütçesi yüksek değil zaten buradan phil jackson 'ın koçluk yetenekleri kadar (hatta daha fazla ) yönetim alanında bir dahi olduğunu görüyoruz.

    tex winter bulls ta kendi sistemini phil jackson ile birlikte nba ve jordan a uyarlamayı başarmış ve çokta başarılı olmuştur sözlükte basketbol bilgisini belli eden 1 - 2 arkadaş gibi uzun oyuncuların fundemental bilgisi ve oyun zekası bu motion sistemi için altın noktalardır, tex ilk geldiğinde kendi sisteminin nba tutacağına dahi inanmamış arkadaşlar siz düşünün tabii phil o sistem üzerinde ne kadar oynadı bilemeyiz ama harika dokunuşlar yaptığına hiç şüphem yok .. üçgen hücumu anlatmadan önce bana kalırsa en kaliteli üçgen 2008-2010 lakers tarafından uygulanmıştır ve modern basketbola daha yakın tarihte gelen başarı ile hala uygun bir ortamda işlevsel kalabileceğini en azından bana göstermiştir.

    peki neden 2008-2010 lakers olduğunu düşünüyorum?
    bulls dönemine baktığımız zaman kalas uzunların olduğu pas trafiğinin çok yüksek olmadığı bir basketbol görüyoruz , savunma ile maç kazandıklarını söyleyebiliriz aslında hücumda ise zaten tarihin en iyi oyuncusu var hiç kuşkusuz ellerinde , shaq lı lakers döneminde ise üçgen hücumdan ziyade topu shaq' ın istediği yere (potaya yakın olması) indirmek hücum sistemleri idi resmen.. nasıl bulls tarihin en iyi oyuncusuna sahip ise lakers ta o dönemin belki de tarihin en dominant ismi shaq a sahipti ve kobe ile ligin hiç şüphesiz en iyi en kuvvetli ikilisi idi.. ama kobe nin gasol ile kazandığı 2 şampiyonluk kusursuza yakın bir hücum sisteminden geçmekteydi beyler.
    öncellikle phil takıma geri döndükten sonra uygun parçaları aramak için uygun bir süre harcadı ve gasol hamlesi ile bu takım şampiyon olur dedirtti o dönem basketbol severlere , lakin hala eksik vardı , rahmetli kobe her ne kadar inanılmaz olsa da tek başına hiçbir oyuncu gibi yetmeyeceği aşikardı ve iyi birkaç takviye ile hemen hemen her oyuncunun iq seviyesinin iyi olması ve düşük egolu olması ile o başarı gelecekti , özellikle düşük egonun altını çizmek gerek çünkü nba in en yüksek egolu oyuncusu zaten sende takımın alfa sı belli ve öyle kalmak istiyor o yüzden yıldız oyunculardan ziyade birbirini tamamlayan oyuncular daha doğru tercihti ... ilk şampiyonlukta ariza sonrasında ise artest lakersın kötü sayılabilecek savunmasına iyi birer takviye idi zira bu lakers savunma olarak çok iyi değildi.
    fisher - kobe- artest - gasol -bynum ideal 5 buydu zaman zaman odom u görürdük genelde 6. adam olsa da fisher savunmada zaten rezaletti kobe ise her ne kadar harika bir savunmacı olsa da kendini hücuma saklıyordu haklı olarak gasol o dönem ligin en iyi 4 numaralarından biri idi (dirk,duncan,garnet,love) gibi adamlardan bana kalırsa o 2 yıl farksızdı..lakin savunma yıldızı değildi bu 5 te bynum geleneksel 5 numara özelliklerini barındıran iyi bir savunmacı idi..
    hücumda ise bench ten gelen isimler ile birlikte ligin en güzel , en bol skorlu basketi oynanıyordu resmen. (spurs - denver-clevland) takımları da çok iyi hücum ediyordu ama bana kalırsa en iyi lakers tı.

    çok uzattım kısaca 2008-10 lakers maçlarını izleyin ve üçgen hücumu görün..
    şimdi sistem için gerekli şartlara geçelim...

    bu motion sisteminde en önemli şey fundamentals ve iq demiştik her oyuncuda şart gibi birşey. ayrıca 4out-1in ya da 3out-2in uyarlanabilir.
    bariz kullandıkları playbook oyunlarını hariç tutarsak genelde jackson takımları ezber oyundan ziyade üçgen felsefesini oyuncu yetenekleri ile birlikte kullanmış ve döneminde ki takımına göre özelleştirebilmiştir.

    bütün takımın hücuma spacing olarak katkı verdiği bu sistemde oyuncuların 5 numara hariç tam olarak yerleri bulunmamaktadır kısacası hareket serbestliği ve pozisyon değişimleri söz konusudur lakin tercih olarak takımın skoreri weak side dediğimiz topsuz tarafta bulunmayı seçer sebebi ise izolasyon oyununun daha rahat gerçekleşebilmesidir.
    genel olarak oyuncular arasında 15-18 feet mesafe belirlenmiş sebebi ise doğru boşluklar yaratarak topsuz alanda perdeleme ve katların rahat ve verimli kullanılması ve toplu oyuncunun rahat 1 e 1 oynamasıdır.

    son olarak yüzlerce farklı varyasyon barındıran bu sistemde emeği geçen herkes basketbol dünyasına bir armağan katmıştır. rahmetli tex ile kobe ile de ölümsüzleşecek olan bu sistem hakkında bir nebze benden bilgi öğrendiyseniz ne mutlu bana.

    basketbol ile kalın...
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap