4 entry daha
  • kabalcı yayınevi'nden çıkmış "mozart: bir dahinin sosyolojisi üzerine" adlı bir kitabı da mevcuttur. üstad'ın hayatını otobiyografik bir şekilde anlatan, müziğinin temellerine, dehasının filizlenmesine sebep olan ortam koşullarına (ve günümüz koşullarından farklarına), sanatsal yaratım sürecinin zorluklarına ve genel olarak "deha"nın ortaya çıkabilmesi için gereken şartlara vakıf olabilmek konularında ufuk açıcı bir eser.. elias özellikle mozart'ın kimi eserlerinin düşünsel ve duygusal temellerini nokta atış yapmak suretiyle betimlemesi de mozart'a dair daha önce hiç tecrübe edilmeyen bir bakıç açısı sunmuş.. diğer eserlerinde olduğu gibi önemli olduğunu düşündüğü noktaları defalarca tekrarlamaktan kaçınmamış elias, fakat bu, eğer konunun uzmanı değilseniz faydalı bir şey olabiliyor, anlatılanların esası kafanıza kafanıza sürekli çakıldığı için..

    özünde, mozart'ı mozart yapan unsurları üç ana başlıkta toplamış ve tüm kitap boyunca anlatmak istediklerini şu paragrafında özetlemiştir:

    "fantezi selinin kendiliğindenliği ve yaratım gücü malzemenin özgül düzenlenişinin bilgisi ve sanatsal vicdanın yargı gücüyle birleştiğinde, yenilikçi fantezi seli malzemeye ve sanat vicdanına uygun düşecek şekilde ortaya çıktığında sanatsal yaratımın doruğuna ulaşılır."
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap