6 entry daha
  • gerçekte var olmayan, teorik bir cisimdir.

    bir cismin üzerine ışıma geldiğinde ortaya çıkabilecek üç olay vardır: yansıtma, iletme veya soğurma. enerjinin korunumu yasası gereği bu üçünün toplamının gelen ışımaya eşit olması gerekir; yani gayet açık biçimde, bir cisim üzerine gelen tüm ışımanın hepsini hem yansıtıp hem de geçiremez. dolayısıyla, örneğin parlak cisimlerin yansıtıcılıkları yüksek, geçirgenlikleri ve soğurma kabiliyetleri düşüktür. saydam cisimlerin ise geçirgenlik kabiliyeti yüksek, yansıtıcılık ve soğurma kabiliyetleri düşüktür.

    yansıtıcılığı ve iletkenliği olmayan bir cisim olduğu varsayılmıştır: siyah (kara) cisim. adı üzerinde siyahtır çünkü üzerine düşen tüm ışımayı soğurur (siyah kelimesi kafa karıştırmasın, yalnızca görünür ışık frekanslarında değil tüm frekanslarda soğurur).

    sıcaklığı olan cisimler, yani doğadaki tüm cisimler (sıcaklığın düşük veya yüksek olması fark etmez) çevrelerine elektromanyetik dalga yayar. bunu tüm frekanslarda yapar. örneğin radyo dinlerken duyduğumuz gürültü, antenin sıcaklığından ötürü dinlediğimiz kanalın frekanslarında yaydığı elektromanyetik dalgalar sebebiyle oluşurken; karanlıkta kızılötesi kamera ile gördüğümüz görüntü ise kameranın çektiği cisimlerin sıcaklıklarından ötürü kızılötesi frekanslarda yaydığı elektromanyetik dalgalar sayesinde oluşur.

    diğer cisimlerin aksine, bir siyah cismin sıcaklığından ötürü hangi frekansta ne kadar elektromanyetik dalga yayacağı bellidir (bunu belirleyen yasaya planck yasası adı verilir). bu sebeple, herhangi bir cismin yayacağı ışıma belirlenirken, siyah cisim bir referans olarak kullanılır; aradaki bağlantıyı sağlayan parametrenin adı: (bkz: emisivite) veya salıcılık.

    bir cismin elektromanyetik dalga soğurma kapasitesi ne kadar yüksek ise yayma kapasitesi de o kadar yüksektir. dolayısıyla siyah cisimler ideal soğurucu olmanın yanında ideal yayıcıdır, diğer bir deyişle belirli bir sıcaklıktaki herhangi bir cisim belirli bir frekansta aynı sıcaklıktaki bir siyah cisimden daha yüksek ışıma yapamaz.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap